Türkiye'de ve Dünya'da En Yaygın Master Programları | Akademik Birisi

Türkiye'de ve Dünya'da En Yaygın Master Programları

  Hiç yorum yok


Lisans eğitiminizi tamamladınız ve artık bir yüksek lisans eğitimine başvurmak istiyorsunuz ama bu konularda yeterince bilginiz yoksa size uygun olacağını düşündüğüm bir yazı yazmayı planlıyorum.

Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde geçerli olan yüksek lisans programları hakkında bildiklerimi ve araştırdıklarımı aktarmaya çalışacağım.

Dünya'da aralarında seçim yapabileceğiniz binlerce master programı bulunuyor. Bunların birçoğunda ise eğitim İngilizce olarak verilmektedir. OECD istatistiklerine göre dünyada her yıl 5 yüz bin öğrenci master programlarından mezun oluyor.
Yüksek lisans programlarının odak noktasını yoğun çalışma, takım projeleri ve özgün araştırmalar oluşturmaktadır.

Uygulamada bulunan çok çeşitli master alanları bulunuyor. Bu alanlar Türkiye'de tezli ve tezsiz olmak üzere daha çok sosyal bilimler, fen bilimleri, eğitim bilimleri ve sağlık bilimleri olarak ayrılıyor.

Türkiye'de ve Dünya'da En Yaygın Master Programları

1. Master of Arts (M.A.s): M.A.s genellikle Tarih, Dil, İletişim, Beşeri Bilimler, Sosyal Bilimler gibi disiplinlere odaklanır. Genellikle iki yıl sürer ve araştırma ile akademik çalışmaya yöneliktir.

Felsefe, İngilizce, Tarih, Antropoloji, Eğitim gibi alanlarda uzmanlık için tercih edilir.

2. Master of Science (M.Sc.): Yüksek Lisans çalışmalarının daha teknik tarafını içinde barındırır. Adından da anlaşılacağı gibi, M.Sc. programlar bilimsel öğrenmeye ve araştırmaya odaklanır.
Üniversitelerin öğrenim tarzlarında ki farklılıklara rağmen daha çok beşeri ve sosyal bilimler alanında yapılan yüksek lisanslar bu kapsamdadır.

Mühendislik, Veterinerlik, Bilgisayar Bilimi, Matematik, Fizik gibi alanlarda uzmanlık için uygulanan bir programdır.

3. Master of Business Administration (MBA): Bu master programı yukarıdaki iki programdan daha prestijli bir konumdadır. Bu popüler akademik derece türü, henüz lisans düzeyinde iken geniş iş tecrübesine sahip mezunlara veya kariyerlerini bir üst seviyeye çıkarmak isteyen çalışan profesyonellere yöneliktir.
Bir üniversitede veya bir işletme okulunda MBA derecesi kazanabilirsiniz. MBA'ler çoğunlukla 27-32 yaş arasındaki profesyonellere yöneliktir ve çoğu zaman bir iş deneyimine sahip olmanızı beklerler.

Muhasebe, Proje Yönetimi, İnsan kaynakları, Operasyon, Pazarlama gibi alanlarda uzmanlık için tercih edilen bir programdır.

4. Executive MBA: Daha çok becerilerini artırmak isteyen yöneticiler, girişimciler ve çeşitli işletme liderleri için tasarlanmış bir programdır.

5. Master of Management (MiM): Genellikle 23 yaş altındaki iddialı öğrencileri kendine çeken, yeni ama gelecek vaad eden bir eğitim programıdır. Çoğunlukla Avrupa üniversitelerinde ve kolejlerinde bulunan MIM, Asya, Avustralya ve Kanada'da da mevcuttur.

6. Master of Research (M.Res.): Bu genellikle mezuniyet sonrası araştırma kariyerine veya doktora derecesine hazırlanan öğrenciler tarafından tercih edilir. Araştırma, diğer yüksek lisans derslerinde de mevcut iken, M. Res. temelde  uygulamalı derslerin yoğunlukta olduğu bir programdır.

7. Master of Philosophy (M.Phil.): Bu doktora için bir köprü olarak görülmektedir ve süresi bir ila iki yıl arasındadır. Dünyadaki bazı üniversitelerde doktoraya ön hazırlık olarak verilen eğitim faaliyetidir.

8. Master of Education (M.Ed.): Mevcut öğretmenler ve öğretmen adayları için uygulanan bir master programıdır. Kariyer değişikliği yapmak, uzmanlık kazanmak ve potansiyelini arttırmak için tercih edilir.

9. Graduate Diploma in Law (GDL): Dünyadaki bazı üniversitelerde eğitimi verilen bir tür uzmanlık programıdır. Bu program kariyer değişikliği yapmak, uzmanlık kazanmak ve potansiyelini arttırmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.


Kaynakçalar:





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *