Akademik Performansı Arttırmak İçin 10 Tavsiye
Twitter hesabımdan sürekli olarak mesajlar alıyorum. Kendimi nasıl geliştirebilirim, akademisyen olmak için neler yapmalıyım, nelere dikkat etmeliyim, hocama kendimi nasıl kabul ettirebilirim, vize ve final sınavlarıma nasıl çalışabilirim vs. olarak akıp giden bir mesaj kutusuna sahibim.
Bu soruların haliyle net ve kesin bir adet cevabı bulunmuyor. Ama yine de KPSS çalışıp memur olmak isteyenleri, özel bir şirkette personel olmak isteyenleri ya da akademisyen olmak isteyenleri ilgilendiren bazı tavsiyeler vermek istiyorum. Bu tavsiyeleri kendinize düstur edinmek size muhakkak sağlıklı bir kariyer sağlayacaktır.
1) Sınıfta Dikkatinizi Toplayın
Sınıfta ders anlatılırken hayal kurmaktan ve küçük kelime detaylarına takılarak dersten uzaklaşmaktan uzak durun. Konsantrasyonunuz bu noktada devreye girmektedir. Birçok hoca derste anlattığı konuların içinde önem verdiği kısımları diğerlerinden daha bariz olarak vurgulayacaktır. Size düşen bu kısımları keşfetmektir.
2) Sorular Sorun
Derste anlamadığınız soruları hemen o anda sormak sizin için en iyisi olacaktır. Ders sonunda sorarım denilen soruların büyük bir kısmı ya unutulmakta ya da daha sonradan boş verilmektedir. Bu yüzden soru sormaktan kaçınmayın. Anlam bütünlüğünüzü belki de bu sayede sağlayacaksınızdır.
3) Not Alın
Her zaman yanınızda bir kalem ve kağıt muhakkak bulundurun. Not alma alışkanlığı olmayan insanlar çoğu şeyi hatırlamakta zorlanmaktadır. Ben bunu unutmam denilen konular çok değil 4-5 saat sonra kendisini unutturmaya başlamaktadır. Bu konuyla alakalı bir durum değil aslında sizin beyin yapınızın işleyişiyle alakalı bir durum.
4) Düzeltmeler ve Uygulamalar Yapın
Derslerde öğrendiğiniz şeyleri kendi hayatınıza mümkün olduğunca entegre edin. Öğrendiğiniz ilginç konuları arkadaşlarınıza anlatın. Eğer arkadaşınız yoksa bir ayna karşısında bunları kendinize anlatmak bile size çok fazla şey kazandıracaktır. Belirli aralıklarla bu anlatımları tekrarlayın ve daha sonra notlarınıza bakarak eksikliklerinizi düzeltin.
5) Ertelemeyin
Ödevlerinizi veya görevlerinizi teslim tarihinde değil verildiği tarihte yapın. Teslim tarihinde de son defa gözden geçirin. Bu alışkanlığı kazanmanız size sorumluluk duygusu kazandıracaktır. Ayrıca ödevi veya görevi verildiği tarihte yapmanın vermiş olduğu mutluluk ödevi yapmak için son tarihi bekleyenlerin yaşadığı stresten daha üstündür.
6) Düzenli Olun
Günlük hayatınızı bir düzene koymaya hemen başlayın. Evinizi ve odanızı derli toplu tutun. Çalışma masanız her zaman temiz ve düzenli olsun. Sizin dikkatinizi dağıtan her şeyi evinizden uzaklaştırın. Çalışmanız gereken kitapları, makaleleri, ders notlarını sürekli ciltli ve tertipli tutun. Düzenli bir uyku ve yemek alışkanlığı edinin. Gözünüz sürekli saatinizde olsun ve dakik hareket etmeye çalışın.
7) Öğrenmeye Karşı Olumlu Tavırlar Takının
Herhangi bir konu veya göreve başlarken kulaklarınızı diğer insanlara kapatın. İnsanların söylediklerinin sizde ön yargı oluşturmasına izin vermeyin. Ben bu işi en iyi şekilde, en doğru zamanda ve kendime yakışan en güzel haliyle yapacağım deyin.
8) Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirin
Spor yaparken, müzik dinlerken veya arkadaşlarınızla buluşmaya giderken bile aldığınız notlara sadece göz gezdirin. Zorlama ile ders çalışıyorsanız bir süre ders çalışmamanız en iyisi. Daha sonrasında kendinizi koşullayıp yeniden başlamak daha doğrusu. Kendinize eziyet ederek ders çalışmayın. Bu çalışma kesinlikle kalıcı olmayacaktır.
9) Kısa Molalar Verin
Uzan uzadıya süren ders çalışma periyotları sizi muhtemelen dersten veya görevden uzaklaştıracaktır. Bundan dolayı disiplinli bir ders çalışma temposu kendinize edinin. Saat başlarında verilen 10'ar dakikalık molalar sizi kendinize getirecektir.
10) Danışman Hocanıza Danışın
Bir bilgiye ulaşmak istediğinizde bu konuda yarım yamalak bilgisi olan arkadaşlarınıza danışmak yerine konusunda uzman olan hocanızın yanına gitmek en doğrusu olacaktır. Bu sayede daha sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz. Danışman hocanıza danışmaktan imtina etmeyiniz.
Aklimda ki soruları yanıtlayan bir yazi olmuş. Doktoraya yeni başlayan biri olarak fazlaca faydalanacağım yazınızdan. Çok teşekkür ederim
YanıtlaSilRica ederim. Umarım faydalı olur. Akademik hayatınızda başarılar dilerim :)
Sil