Adam Smith'in Bir Tuhaf Hayat Hikayesi | Akademik Birisi

Adam Smith'in Bir Tuhaf Hayat Hikayesi

  Hiç yorum yok


Adam Smith, 5 Haziran 1723-17 Temmuz 1790 tarihleri ​​arasında İskoçya'da yaşadı. Zengin bir ailede gözlerini dünyaya açan Adam Smith bir gümrük kontrolörünün oğluydu.
Adam'ın doğumuna birkaç ay kala babası vefat etti.

Adam henüz 4 yaşındayken o dönemin çingeneleri tarafından kaçırıldı. O dönemde güçlü bir isme sahip olan amcası çingenelerin elinden Adam'ı kurtardı. Bir diğer rivayete göre ise çingeneler amcasının ne kadar güçlü birisi olduğunu duyunca korkularından çocuğu bırakıp kaçmışlardır.

Adam 1937 yılında 14 yaşındayken Glaskow Üniversitesine başlamıştır. Burada ahlak felsefesi üzerine çalışmalar yapmıştır. Burada kendini iyice geliştiren Adam özgürlük ve akılcılık prensiplerini edinmiştir.

Glaskow üniversitesinin öğrencilerin sağladığı bir bursu almaya hak kazanan Adam Oxford Balliol kolejine gönderilmiştir. Burada dini inançlarını güçlendirmesi beklenen Adam tam tersine dini inançlarını kaybederek koleji bitirip geri dönmüştür.

Adam 1748 yılında Edinburg Üniversitesi'nde halka bir dizi açık konferanslar vermek üzere görevlendirilmiştir. Bu konferanslarda daha çok zenginliğin ilerleyişi ve doğal özgürlük konularında konuşmalar yapmıştır.

Adam Smith, 1751 yılında Mantık Kürsüsünü alarak Glasgow Üniversitesine geri döndü. Ertesi yıl Ahlak Felsefesi Başkanı oldu. Derslerinde etik, söylem, hukuk, politik ekonomi ve “polis ve gelir” gibi konular yer almıştır.

1759'da Smith, Glasgow'da ki derslerine dayanan Ahlaki Duygular Teorisi'ni yayınladı. Kitap, Smith'in zamanının önde gelen bir düşünürü olarak ün kazanmasını sağladı.

1764-1766 yılları arasında Smith bir dükün oğluna öğretmenlik yapması için görevlendirildi. Bu öğrencisi ile birlikte Voltaire, Rousseau, Franklin, Turgot, Jean D'Alembert, André Morellet, Helvétius ve Francois Quesnay da dahil olmak üzere, günümüzde birçok ünlü akademisyenle temasa geçerek Avrupa’da geniş bir yolculuk yaptı.

1766 yılında doğduğu şehre geri dönen Smith kendisini çalışmalara adadı. Bu süreçte Ulusların Zenginliklerinin Doğasına ve Sebeplerine ilişkin bir yazı yazdı.

Ulusların Zenginlikleri şimdiye kadar yazılmış en etkili kitaplardan biri haline geldi. Sanayi Devrimi'nin başlangıcında siyasal ekonominin durumunun en iyi yazılmış bir ifadesidir; serbest piyasa politikaları için kapsamlı bir örnek teşkil eder ve ekonomi alanında ilk modern eser olarak kabul edilir.
Beş kitabı iki cilt olarak yayımlandı. Bu kitapla birlikte bu alanda daha önce yapılan tüm çalışmalar iptal edildi ve akademisyenler dikkatlerini Smith’in klasik ekonomi olarak bilinen fikirlerine yönelttiler. Bu da Modern Ekonomi ve Marksist İktisat'ın temelini oluşturdu.

Adam hayatı boyunca evlenmeyi hiç düşünmedi (belki de kendisine uygun bir kısmet bulamadı kim bilir). Ömrünü annesinin yanında geçirdi ve kendisini araştırma ve yazmaya adadı.

1778'de Adam Smith İskoçya'da Gümrük Komiseri oldu ve annesiyle birlikte Edinburgh'da yaşadı. 17 Temmuz 1790'da öldü.



Kaynakçalar:
1) https://www.undiscoveredscotland.co.uk/usbiography/s/adamsmith.html
2) https://www.adamsmith.org/blog/the-kidnapping-of-adam-smith

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *