Örneklem ve Evren Nedir? | Akademik Birisi

Örneklem ve Evren Nedir?

  Hiç yorum yok

Makale, tez ve her türlü araştırmalarımızda sürekli karşımıza çıkan ancak genel manası hakkında tahmin yürüttüğümüz için tam anlamına pek önem vermediğimiz iki kelimedir Örneklem ve Evren. Aslında ne olduğunu iyi bilmemiz durumunda okuduğumuz veya incelediğimiz araştırmayı daha iyi kavramamızı sağlayacak olan bu iki kelimeyi yakından inceleyelim.

Örneklem ve Evren Nedir? 
Araştırma kapsamına giren ve ulaşılmak istenen nesne ya da bireylerin tamamının oluşturduğu büyük bir topluluk ve bu toplulukla aynı sonucu bize verebilecek olan topluluğun temsili küçük bir grubu olarak tanımlanabilecek iki ayrı kavram yer almaktadır.


Evren 
Bir araştırmada sonuç elde edebilmek için verilerin analiz edilmesi yoluyla araştırma sonuçlarının geçerli olacağı grup evren olarak adlandırılır. Araştırmada amaç evren hakkında bilgi toplayıp analizinin yapılıp yorumlanması ve sonuç elde edilebilmesidir. Bir araştırmada her zaman tüm evrene ulaşmak mümkün değildir. Bu sebepten dolayı hedef alınan evren ve ulaşılabilir evren olmak üzere belirleme yapılabilir. Örneğin Türkiye’deki üniversite öğrencileri hedef alınan evren seçilerek bir araştırma yapılırsa bu araştırmanın ulaşılabilir evreni olarak İstanbul’daki üniversite öğrencileri seçilebilir.


Örneklem
Bilgi toplanmak için çalışılan evrenden seçilen, evrenin temsil gücüne sahip ve evrenin sınırlı bir parçasıdır. Örneklem belirleme de en çok dikkat edilmesi gereken husus örneklemin evreni yansıtabilmesidir. Örneklem bizim ulaşılabilir evrenimizdir. Bu sebepten dolayı tüm evrenin özelliklerini içinde barındırması ve ulaşmak istediğimiz sonuçları bize vermesi gerekir.
Kaynak: educase

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *