Akademisyenler için ResearchGate.net nasıl kullanılır ?
ResearchGate Türkçe karşılığıyla "araştırma kapısı" akademisyenlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan işlevleri ve kullanışlılığı açısından harikulade bir site. 2008 yılında faaliyete geçen bu platformun bugün dünya çapında bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır. Profesyoneller, öğrenciler, akademisyenler ve bilgiye aç herkes tarafından ziyaret edilmektedir. Şu anda 15 milyondan fazla araştırmacısı bulunmaktadır.
Nasıl Üye Olunur ?
Üye olurken Facebook, Linkedin ve mail seçenekleriyle üyeliğinizi başlatabiliyorsunuz. Daha sonrasında ise sizin öğrenci, akademisyen, profesyonel, geliştirici, üst düzey yetkili, sağlık personeli vs ne iş yaptığınızı öğrenmek istiyor ve bundan sonrasında sizi ona göre yönlendiriyor ve ağınızı bunun üzerine inşa ediyor.
Üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra kendi alanınızla alakalı çalışmalar yapan kişileri takip edebiliyor, onlarla diyalog kurabiliyor, çalışmalarını indirip, çalışmalarına yorum yapabiliyorsunuz.
Takip ettiğiniz yazarlar yeni bir çalışma yayımladığında ise bu çalışmayı kendi ana sayfanızda görebiliyorsunuz.
Yeni Çalışma Ekleme
Elinizde bulunan kendinize ait bir çalışmanızı bu siteye yükleyip daha sonrasında ise çalışmanızla alakalı istatistikleri görüntüleyebiliyorsunuz. Sitenin sağ üst köşesinde bulunan "+Add New" butonuyla karşınıza ne yüklemek istediğinize dair seçenekler çıkıyor.
Buradan çalışmanızın türünü seçerek devam ediyorsunuz. Poster, kitap, makale, dergi, kod,metot, olumsuz çalışma, bildiri, patent, teknik rapor, tez vs aklınıza gelebilecek her türlü çalışmanızı buradan yayımlayabiliyorsunuz.
Bir sonraki sayfada ise sizden çalışmanızın herkese açık mı kapalı mı olmasını istersiniz bunu seçiyorsunuz. Eğer kapalı yaparsanız çalışmanızı indirmek isteyenler sizden izin istemek zorunda kalacaklar. Ancak açık yaparsanız araştırmacılar kolaylıkla çalışmanızı indirebilecekler. Ben her zaman açık olarak yayımlamayı tercih ediyorum.
En son adımda ise çalışmanızın ismi, tarihi, yayımlandığı yer ve varsa doi numarası gibi bilgileri girip çalışmayı yayımlıyorsunuz.
Merak ettiğiniz araştırmacıların ise profillerine girip researchgate skorlarını, çalışmalarını, aldığı atıf sayısını ve hakkında ki diğer tüm bilgileri kolay bir şekilde öğrenebiliyorsunuz.
Ben akademik bir çalışmanın researchgate tarzı bütün platformlarda duyurulmasından yana olan bir araştırmacıyım size de bunu tavsiye ediyorum. Bu platfom tarzında faaliyet gösteren diğer sitelere önceki yazılarımda değinmiştim ve değinmeye devam edeceğim. Bu ve benzeri siteleri lütfen sıkça kullanın ve güncellerimizi yapın. Çalışmalarınızda başarılar.
Site: https://www.researchgate.net/
Lütfen yorum yapmayı unutmayın 😊
researchgate e bildirimi yükledim ancak google akademide yazdığımda hala orada görünmüyor. bunun bir sebebi olabilir mi
YanıtlaSilMerhabalar
SilGoogle Akademik'te görünmesi 1-2 ay kadar bir süre alabilir. Bazen 1 hafta sonra bile görünebiliyor
yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yüklendi ancak başlığın büyük harf yazılmasından dolayı Türkçe karakterler çok farklı şekilde görünüyor. bunu düzeltmemin bir yolu varmı
YanıtlaSilBaşlığınızı küçük harfler ile değiştirin. 1-2 hafta içerisinde güncellenecektir.
Silmerhaba, ben researge gate'e üye olmaya çalışırken bir sorunla karşılaştım, yardımcı olabilir misiniz?
YanıtlaSilŞöyle, kayıt için öğrenci akademi seçeneğini seçtim, burada illa ki üniversite uzantılı adres istiyor, ben sadece öğrenci olduğum için nasıl kayıt olabileceğim konusunda yardımcı olur musunuz? Teşekkür ederim şimdiden...
Eğer öğrenciyseniz üniversite uzantılı e postanız vardır zaren.
SilGenelde okul numaraniz ile başlar ama bunu öğrenci işlerine sorabilirsinjz
YanıtlaSilMerhaba, bir makalemi arama yapınca birden fazla kez göründüğünü ver her birinin okunma sayısının farklı olduğunu tespit ettim. Ancak profilimde ilgili makale bir tane yüklenmiş görünüyor. Sorunu bir türlü çözemedim. Ne önerirsiniz?
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilResmi bir kurumda çalışmayan akademisyen adayları üye olamıyor mu? Kurumsal hesap olmadığından nasıl üye olunabilir?
Merhabalar resmi bir kurumda çalışmayanlarda üye olabiliyor. Kurumsal bilgilerin istendiği kısımda mezun olduğunuz üniversiteyi yazabilirsiniz daha sonrasında ise üniversitenizin size öğrenciyken vermiş olduğu mail adresiyle üye olabilirsiniz.
SilMerhaba,
YanıtlaSilKaldırmak istediğim bir yayın var ancak researchgate yayınların başlığını tamamen silmiyor, silmenin bir yolu var mı değiştirmek dışında?
Merhaba Hocam, daha önce researchgate e eklediğimiz makaleye yeni yazarı nasıl ekleyebiliriz? Daha önce eklediğimiz makaleyi nasıl silebiliriz? Teşekkür ederim
YanıtlaSilSelamlar,
YanıtlaSilBen researchgate üye idim fakat şu an üye olduğum e posta ile giriş yapmaya çalışıyorum tanımıyorum. Şifre sıfırlamaya çalışırken de aynı sorunu yaşıyorum. Nasıl yapabilirim?
Teşekkürler...
Daha önce böyle bir problem yaşamadığım için yardımcı olamayacağım maalesef
SilMerhabalar Hocam, halihazırda tr dizinde veya dergiparkta yayımlanmış açık erişimli bir makaleyi, uluslararası bir kongrede sözlü olarak sunulmuş özet veya tam metin bildiriyi researcgate e yüklememiz etik bir ihlalmidir? Çalışmamızı yayımlamadan dergi veya kongreden onay almak gerekirmi
YanıtlaSilMerhabalar. Researchgate akademik bir sosyal platformdur. Burada makalelerinizi ve bildirilerinizi yayımlamanızda bir sıkıntı yoktur. Sadece kitaplarınız ve kitap bölümlerinizi yayımlamak isterseniz ilgili kitap evinden onay almanız yeterli olacaktır. Diğer çalışmalarınız için onay almanıza gerek yoktur.
Sil