ArXiv.org Nedir ve Nasıl Kullanılır? | Akademik Birisi

ArXiv.org Nedir ve Nasıl Kullanılır?

  3 yorum

Dergilere gönderilen makalelerin yayımlanmasının çok uzun süreçler aldığını daha öncesinden yazmıştık. Bazı dergilerde 5-6 ay bazılarında ise 1 yıla kadar uzayan süreçlerde makalelerimize sıra gelebiliyor.
Bu durum haliyle can sıkıcı çünkü bugün bulduğumuz, bugün geçerliliğini koruyan yahut bilim dünyasına biran önce duyurulması gereken alanında ilk olan araştırmaların çok uzun sürelerde yayımlanması alanında 4-5. yayım olmasına neden olabiliyor. Haliyle bu durumda atıfları genellikle ilk yayımı yapan araştırmacı kazanıyor. İşte bu durumdan kurtulmak için oluşturulmuş bir site var hemde güvenilir.

ArXiv.org Nedir?
Arxiv 1991 yılında kurulmuştur. Cornell Üniversitesinin herkesin kullanımına açık olan makale deposudur. Buraya makalelerinizi gönderip çok hızlı bir şekilde yayımlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Uzun uzadıya süren hakem süreçleri burada bir moderatör grubu incelemesinden sonra hızlı bir şekilde sonuçlanıyor. Standartlara uyan makaleler bekleme olmaksızın yayımlanıyor. Çoğunlukla matematik ve fizik alanında yapılan çalışmalar bu sitede kendisine yer bulabiliyor ancak bu alanların haricinde aşağıdaki bölümler de bulunuyor.


ArXiv.org Nasıl Kullanılır ?
Kullanımı oldukça basit ve sade olan bu platformda aradıklarınızı kolayca bulabilir ve çalışmalarınızı kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
Öncelikle 2 adımdan oluşan üyelik işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Daha sonrasında ise ise size gönderilen doğrulama kodunu istenilen yere girmeniz gerekiyor.
Üyelik adımlarının görselleri:

1. Adım


2.Adım



Makale ekleme ve düzenleme için size kullanıcı ana sayfanızda aşağıdaki alan açılıyor. Bu alanda 1 numara ile işaretlediğim yerden daha önceki eklemiş olduğunuz çalışmalarınıza erişebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz.
2 numara olarak işaretlediğim kısımdan ise yeni çalışmalarınızı ekleyebiliyorsunuz. Yaklaşık 5 adımdan oluşan bu adımda bilgileri kesin ve doğru doldurmanızda fayda var.


Aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Lütfen yorum yapmayı unutmayın 😊



3 yorum :

  1. Merhaba, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Makalelerin hızlı bir alternatif Arxiv'de yayınlanabileceğinden bahsetmişsiniz fakat bu durum farklı dergilerde yayınlamayı engeller mi, emin olamadım. Yani zaten bir dergide yayınlanmış bir çalışmayı ek olarak ResearchGate, Academia.edu gibi yerlerde paylaşabiliyoruz. Arxiv'in işlevi buna mı benziyor, yoksa işlevini bir hakemli dergiye mi eş tutmalı?
    Hoşça kalın. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Burada yayinlanmis makalemi yoksis veri tabanina nasil ekleyebiliriz. Çünkü oradaki veri tabanlarinda tarattigim zaman bu yayinlar görünmüyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Hocam, yayını scı olan bir dergiye gönderdikten sonra arxiv e yüklediğimizde bir problem oluyor mu? öncelik sırası var mı arxiv ile herhangi bir dergiye gönderme sırasında,
    teşekkürler şimdiden Hocam.

    YanıtlaSil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *