Pratfall Etkisi Nedir? Hata Yapmak Sizi Sempatik mi Yapar?
Tüketici psikoloğu Adam Ferrier tarafından yapılan araştırmalara göre, insanlar 'kusurlu' kurabiyeleri tercih ediyor.
Pratfall Etkisi, sosyal psikolog Elliott Aronson tarafından 1966 yılında geliştirilen bir teoridir ve toplum tarafından "üstün" olarak algılanan bir kişinin küçük hatalarının ya da sakarlıklarının, beklendiği gibi negatif değil, aksine pozitif bir etki yarattığını savunur. Yani, toplumun yücelttiği ve olağanüstü bir şekilde algıladığı bir kişi, hatalar yaparak ya da bir sakarlık sergileyerek "insanlaştığında", bu kişi daha sempatik, daha çekici ve daha yakın bir figür haline gelir.
Yine de önemli bir uyarı var:
Pratfall Etkisi, yalnızca söz konusu kişi (veya marka) zaten yetenekli veya ortalamanın üzerinde bir performans sergiliyorsa işe yarar.
Aronson'ın Pratfall Deneyi
Aronson, Pratfall Etkisi'ni test etmek amacıyla 48 üniversite öğrencisiyle bir deney yapar. Bu 48 öğrenciye 4 farklı adayın ses kayıtları dinletilir. Bu adayların özellikleri şu şekildedir:
- Bilgili aday: Yüksek bilgi ve başarıya sahip biri.
- Sıradan aday: Bilgi seviyesi düşük biri.
- Bilgili ama sakar aday: Yüksek bilgiye sahip ancak sakar hareket eden biri.
- Sakar aday: Hem bilgisi düşük hem de sakar biri.
Katılımcılara, her bir adayın ne kadar başarılı ve yetenekli olduğu hakkında bilgiler verilir. Adayların ses kayıtları dinletildikten sonra, birinci ve dördüncü adaylar, mülakat sırasında küçük bir hata yaparlar (örneğin, "Eyvah! Evraklarımın üzerine kahve döktüm!"). Deneyin sonucunda, bilgili ve sakar adayın (evraklarına kahve döken) dinleyiciler tarafından daha sempatik ve sevilesi bulunduğu görülür. Diğer taraftan, sıradan adayın aynı hatayı yapması, ona duyulan ilgiyi ve sempatiyi azaltır.
Bu durum aslında bize zeki ve başarılı kişilerin hata yapma lüksünün daha kabul edilebilir olduğu sonucunu da vermektedir. Örneğin bir futbol takımında yer alan dünyaca ünlü futbolcuların kaçırdıkları pozisyonlar taraftarlar tarafından normal karşılanabilirken, ünü ülke sınırlarını aşmamış olan futbolcuların kaçırdıkları pozisyonlar taraftarların daha fazla gözüne batabilmektedir.
Günlük Hayatta Pratfall Etkisi
Günlük yaşamda, ünlüler ve siyasiler üzerinde bu etkiyi gözlemlemek oldukça kolaydır. Çünkü bu kişiler genellikle toplum tarafından "üstün" olarak algılanır. Üstün olarak görülen kişilerin küçük hatalar yapması, bu kişilere duyulan sempatiyi artırabilir. İnsanlar, ünlülerin ya da toplumun önde gelen figürlerinin hata yapmalarını, onları daha "insan" yapıcı bir özellik olarak görebilir. Bu yüzden, küçük bir sakarlık veya hata, bu tür kişilerin daha çekici ve sempatik olmalarına yol açar.
Örneğin, 2018'de KFC'nin Birleşik Krallık'ta tavuğu tükendi. Sıkıcı bir açıklama yapmak ve bahaneler üretmek yerine, bu komik reklam kampanyasıyla hatayı sahiplendiler.