Dünya'da Ortaya Çıkan İlk İşçi İsyanları Nelerdir? | Akademik Birisi

Dünya'da Ortaya Çıkan İlk İşçi İsyanları Nelerdir?

  Hiç yorum yok



Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ilk işçi isyanları, 19. yüzyılın ortalarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Philadelphia Kumaş İsyanı: Bu isyan, 1835 yılında Philadelphia şehrinde meydana gelmiştir. Bu isyan sırasında, kadife fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. Lowell Kız İsyanı: Bu isyan, 1836 yılında Massachusetts eyaletinde meydana gelmiştir. Bu isyan sırasında, kadife fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir. Bu isyan, kadife fabrikalarında çalışan işçilerinin büyük bir çoğunluğunun kadınlar olduğu için "Lowell Kız İsyanı" olarak anılmıştır.

  3. Philadelphia Meydan İsyanı: Bu isyan, 1844 yılında Philadelphia şehrinde meydana gelmiştir.


İngiltere'de ilk işçi isyanları, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1779 İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1779 yılında Manchester şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. 1819 Manchester Meydan İsyanı: Bu isyan, 1819 yılında Manchester şehrinde meydana gelmiştir. Bu isyan sırasında, demir çelik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.


Afrika kıtasında kolonileşme sırasında birçok ülkede sömürge yönetimlerine karşı işçi ayaklanmaları meydana gelmiştir. Örneğin, Güney Afrika'da 1886 yılında, İngiliz sömürge yönetimine karşı bir işçi ayaklanması meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

Fransa'da ilk işçi isyanları, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1791 Lyon İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1791 yılında Lyon şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. 1834 Lyon İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1834 yılında Lyon şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir. Bu ayaklanma, İngiltere'de meydana gelen 1819 Manchester Meydan İsyanı'ndan etkilenmiştir.

  3. 1848 Paris İşçi Ayaklanması


Almanya'da ilk işçi isyanları, 19. yüzyılın ortalarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1844 Leipzig İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1844 yılında Leipzig şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. 1847 Berlin İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1847 yılında Berlin şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  3. 1848 Berlin İşçi Ayaklanması


Çin'de ilk işçi isyanları, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1911 Wuchang İsyanı: Bu isyan, 1911 yılında Wuchang şehrinde meydana gelmiştir. Bu isyan sırasında, demir çelik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir. Bu isyan, Çin'de Qing Hanedanı'nın yıkılmasına neden olmuştur.

  2. 1922 Canton İsyanı: Bu isyan, 1922 yılında Canton şehrinde meydana gelmiştir. Bu isyan sırasında, demir çelik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.


Portekiz'de ilk işçi isyanları, 19. yüzyılın ortalarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1836 Porto İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1836 yılında Porto şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. 1847 Lisboa İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1847 yılında Lisboa şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  3. 1851 Porto İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1851 yılında Porto şehrinde meydana gelmiştir.


Japonya'da ilk işçi isyanları, 19. yüzyılın ortalarında meydana gelmiştir. Bu isyanların bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. 1884 Osaka İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1884 yılında Osaka şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  2. 1891 Yokohama İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1891 yılında Yokohama şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, demir çelik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

  3. 1899 Tokyo İşçi Ayaklanması: Bu ayaklanma, 1899 yılında Tokyo şehrinde meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sırasında, iplik fabrikalarında çalışan işçiler, yüksek çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle isyan etmişlerdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *