Tezsiz Yüksek Lisans Şartları Nelerdir? | Akademik Birisi

Tezsiz Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?

  Hiç yorum yok

Tezsiz yüksek lisans günümüzde daha çok askerlik çağına gelmiş vatandaşların askere gitmelerini ertelemek için tercih ettiği bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca en çok merak edilen ve sıklıkla bana da sorulan bir konu olduğu için bildiklerimiz aktarmak gerekiyor.

Her üniversite kendi ilanını kendi web sitesinden tezsiz yüksek programlarını ilan ederek öğrenci alımı yapmaktadır. İlinizdeki veya yakın çevrenizdeki üniversitelerin yüksek lisans alımlarını takip etmek için ilgili üniversitenin enstitü sayfasını sıklıkla takip ederek bu programlara dahil olabilirsiniz.

Yüksek Lisans Başvuruları Ne Zaman Olur?

Bu alım için net bir tarih bulunmamaktadır. Ancak genellikle Temmuz-Ağustos-Eylül-Aralık-Ocak-Şubat aylarında bu başvurular alınmaktadır. Her üniversite kendi alım tarihlerini kendi sayfalarında açıklamaktadır.

Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu şartlarda üniversitelere göre farklılık gösterse bile genellikle Lisans Programlarından mezuniyet notunuz dikkate alınmaktadır. 4'lük veya 5'lik puan sistemine göre hangi ortalama ile mezun olduysanız bu notunuz Yök Tarafından yayımlanan 100'lük puan sistemine çevrilir. Daha sonrasında ise başvuran adayların puanları sıralanır.

Kendi puanınıza aşağıdaki görselden bakabilirsiniz.
Tezsiz Yüksek Lisans Ücreti Ne Kadardır?

Tezsiz yüksek lisans ücretleri genellikle her dönem için ayrı ayrı alınmaktadır. Üniversitenin anlaşmalı olduğu bankaya gidilerek bu ücret yatırılır. Bu ücret üniversitenin tezsiz yüksek lisans ilan metninde belirtilir.
Bu ücret her üniversite için değişken olmakla birlikte genellikle dönem için 1500-2500 lira civarındadır. Yani 1 yıllık ücret 3000-5000 lira arasında değişmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisansa Nasıl Başvururum?

Her üniversitenin kendi web sitesinde öncelikle bilgilerinizi doldurarak ön kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında üniversite başvuranların lisans mezuniyet puanlarını sıralayarak ilk 300-500 bazende 1000 kişiyi programa kabul eder. Sıralamaya giren öğrenciler bilgisi verilen bankaya giderek kendilerine bildirilen öğrenci numaraları ya da T.C. kimlik numaraları ile dönem ücretinin yatırarak dekontu alırlar.

Bundan sonra kesin kayıt süreci başlamaktadır. Bu süreçte sizden istenen belgeler genellikle şu şekildedir:

1- İnternetten yapılan ön başvuruya ait çıktı belgesi (Ön Başvurudan sonra alınacaktır.)
2- Kesin Kayıt Formu doldurulacaktır.
3- Diploma veya mezuniyet belgesinin Resmi onaylı fotokopisi (Aslı ve fotokopisi ibraz edilmesi
halinde fotokopisi Enstitü tarafından onaylanır.)
4- Lisans öğreniminde aldığı dersleri ve not dökümünü gösterir belgenin (Transkript) Resmi onaylı
fotokopisi (Aslı ve fotokopisi ibraz edilmesi halinde fotokopisi Enstitü tarafından onaylanır.)
5- Eğitim-öğretim harcının yatırıldığına dair banka dekontu
6- Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi (T.C. Kimlik Numaralı)
7- Vesikalık Fotoğraf
8- Askerlik Durum Beyanı (Erkek öğrencilerden istenecek ve adayın son durumunu gösterir olmalıdır)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder