Bilim Akademisi (BAGEP) Nedir? | Akademik Birisi

Bilim Akademisi (BAGEP) Nedir?

  Hiç yorum yok

Türkiye'de akademik çalışmalara değer veren, araştırmacıları ödüllendiren ayrıca her yıl en genç başarılı akademisyenleri seçen bir kuruluşun olduğundan bir çoğumuzun haberi yok. BAGEP işte bu oluşumlardan ve en prestijlilerinden birisi. Bu yazıda Bagep nedir, kimlere ödül verir ve ayrıca merak ettiğiniz diğer tüm sorulara cevap bulacaksınız. Yazıda yanlışa düşmemek için siteden olduğu gibi ve kendi derlememle derli toplu olarak bu yazıyı hazırlamak istiyorum.



Bilim Akademisi: Ne İçin?

Bilim Akademisi bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak tanıtmak, örneklemek ve gözetmek için 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

Bilim Akademisi bütün dünya akademileri gibi, hükümetlerin politikalarından bağımsız olarak bilimsel liyakat, dürüstlük ve özgürlük ilkelerini gözeten bir kurumdur. Bağımsız Bilim Akademisi içinde ve etrafında ülkemizin en başarılı bilim insanlarını bir araya getirerek bilimde mükemmeliyetin, bilimsel yöntem, gelenek ve usullerin, bilimsel özgürlük ve dürüstlüğün tanıtılmasına ve korunmasına çalışıyoruz. Kısacası her saygın akademi gibi bilimin ruhunu temsil etmek ve yaşatmak için varız.

Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) Nedir?
Bilim Akademisi gençlerin iyi bilim yapmaya teşvik edilmelerini ve iyi örneklerin ödüllendirilmesini öncelik olarak görmektedir. En iyi genç akademisyenlerimizin belirlenmeleri, ödüllendirilmeleri ve yeni araştırmalar için desteklenmeleri amacı ile 2013 yılında bir ödül programı başlatmıştır. Bilim Akademisi bu programı kamu fonları ile değil, toplumun desteğiyle yürütmektedir.

Ödül kazanan genç akademisyenlere araştırmalarını desteklemek amacıyla iki yıl süreyle yılda 15.000 TL destek verilmektedir. Amaç en parlak ve gelecek vadeden genç akademisyenleri araştırmalarını geliştirmelerine yardımcı olacak prestijli bir burs ile ödüllendirmektir.

Ödül 40 yaşını doldurmamış bilim insanlarına verilmektedir. Ödül için adaylar kendileri web sitesinde yayınlanan form ile başvurabilirler.

Ödüller Bilim Akademisi’nin dostlarından gelen bağışlarla finanse edilmektedir. Her ödül için bağışçı kişi veya kurum 2 yıl süreyle yılda 15.000 TL artı yürütme giderleri için Bilim Akademisi’ne 3.000 TL olmak üzere yılda 18.000 TL, toplam olarak da 36.000 TL taahhüt ederek bir ödülü başlatabilir. Bağışçılar destekledikleri ödülleri bir kişi veya kurumun adına ya da anısına verebilirler. Ödülleri kazananlar Bilim Akademisi tarafından belirlenecektir.

Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Soru: Henüz doktoraya devam ediyorum. BAGEP'e başvurabilir miyim?
Cevap: Hayır. BAGEP Programı doktorasını veya uzmanlığını almış kişilere açıktır.

Soru: BAGEP Burs Ödülü'ne başvurabilmek için TC vatandaşı olmak zorunlu mu?
Cevap: Hayır.

Soru: Başvuruyu hangi dilde yapmamız gerekiyor?
Cevap: Başvuru dili Türkçe’dir. Bütün başvuru evraklarının Türkçe olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Anadili Türkçe olmayan bilim insanları başvurularını İngilizce yapabilirler.

Soru: Yurtdışında çalışanlar başvurabiliyor mu?
Cevap: Hayır. Adaylar, BAGEP Burs Ödülü’nün verildiği dönem itibariyle Türkiye’de ya da K.K.T.C.’de yer alan bir kuruluşta çalışıyor olmalıdır. Bununla birlikte geçici olarak yurtdışında bulunan ve Haziran 2019 sonuna kadar Türkiye’deki görevine dönecek olanlar ya da Haziran 2019 itibariyle Türkiye’de işe başlayacak olanlar da başvurabilir.

Soru: Geçici olarak Türkiye'deki bir kurumda çalışıyorum. Başvuruda bulunabilir miyim?
Cevap: Hayır. Burs programı uzun vadeli bir program olduğundan, adayların BAGEP desteğinin geçerli olacağı 2 yıl süresince Türkiye’deki bir kurumda çalışıyor olması gerekmektedir.

Soru: Herhangi bir işte çalışmıyorum, başvuru yapabilir miyim?
Cevap: Hayır. Başvuracak adayların BAGEP Burs Ödülü’nün verildiği dönem itibariyle Türkiye’de yer alan bir kuruluşta çalışıyor olması gerekmektedir.

Soru: Türkiye'deki bir kurumda part-time çalışıyorum. Başvuruda bulunabilir miyim?
Cevap: Evet. Adayların, Türkiye’deki bir kurumda sürekli çalışıyor olması gerekmektedir. Sürekli çalışmanın part-time ya da full-time olmasından ziyade adayın araştırma planı ve özgeçmişi önem arz etmektedir.

Soru: Bu sene / Daha önce GEBİP'e başvurdum. BAGEP'e de başvurabilir miyim?
Cevap: GEBİP gibi benzer programlara başvurmuş ve kazanmış olanlar, BAGEP’e de başvurabilir ve kazandıkları takdirde ödüllerini alabilirler.

Soru: 2019 yılı içerisinde 40 yaşımı tamamlıyorum. BAGEP’e başvurabilir miyim?
Cevap: Evet. 1 Ocak 1979 ve sonrasında doğanlar BAGEP 2019 için başvurabilirler.

Soru: BAGEP Ödüllerinde öncelikli alanlar var mı?
Cevap: BAGEP ödülleri için öncelikli alanlar yoktur. Ödüller her alanda verilmektedir. Sadece az sayıda ödül destekçilerin tercihleri doğrultusunda belirli alanlara tahsis edilebilir.

Bonus Soru: Bir alanda birden fazla ödül veriliyor mu?
Cevap: Evet bir alanda birden fazla ödül veriliyor.

Siteden bilgilerin alınış tarihi 29/04/2019'dur.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *