Dünya'da kurulan İlk Fabrikalar Nelerdir? | Akademik Birisi

Dünya'da kurulan İlk Fabrikalar Nelerdir?

  Hiç yorum yok



Tarihte Almanya'da kurulan ilk fabrikalar, 18. yüzyılın ortalarından itibaren ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, Almanya'da çok sayıda tüccar ve zanaatkâr tarafından kurulan küçük ölçekli fabrikalar vardı. Ancak, Almanya'da ilk modern anlamda fabrikaların kurulması, 19. yüzyılın başlarına denk gelir. Bu dönemde, Almanya'da endüstriyel üretim hızla büyümeye başlamıştır ve bu büyümenin önemli bir nedeni olarak, Almanya'da kurulan ilk modern fabrikalar gösterilebilir. Bu ilk fabrikalar arasında, textil, kauçuk, otomobil gibi farklı sektörlerde üretim yapılan fabrikalar bulunmaktadır.

  1. Hoechst AG: Bu fabrika, 1881 yılında Hoechst am Main şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak dyek maddesi üretimi yapmıştır.

  2. Daimler AG: Bu fabrika, 1926 yılında Stuttgart şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak otomobil üretimi yapmıştır.

  3. BASF: Bu fabrika, 1865 yılında Ludwigshafen am Rhein şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak kimyasal madde üretimi yapmıştır.

  4. ThyssenKrupp: Bu fabrika, 1811 yılında Essen şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.


Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Slater Mill: Bu fabrika, 1793 yılında Rhode Island eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak iplik üretimi yapmıştır.

  2. Waltham Mill: Bu fabrika, 1813 yılında Massachusetts eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak saat üretimi yapmıştır.

  3. Lowell Mill: Bu fabrika, 1822 yılında Massachusetts eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak kadife üretimi yapmıştır.

  4. Singer Manufacturing Company: Bu fabrika, 1851 yılında New York eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak dikiş makinesi üretimi yapmıştır.


İngiltere'de ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Cromford Mill: Bu fabrika, 1771 yılında Derbyshire eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak pamuklu kumaş üretimi yapmıştır.

  2. Manchester Cotton Mill: Bu fabrika, 1782 yılında Manchester eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak pamuklu kumaş üretimi yapmıştır.

  3. Mather and Platt: Bu fabrika, 1823 yılında Manchester eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak hidrolik makine üretimi yapmıştır.

  4. Armstrong Whitworth: Bu fabrika, 1847 yılında County Durham eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.


Japonya'da ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Yawata Iron and Steel Company: Bu fabrika, 1901 yılında Kitakyushu şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.

  2. Toyota Motor Corporation: Bu fabrika, 1933 yılında Aichi eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak otomobil üretimi yapmıştır.

  3. Mitsubishi Heavy Industries: Bu fabrika, 1884 yılında Tokyo şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak gemi inşa etme ve gemi makine üretimi yapmıştır.

  4. Toshiba Corporation: Bu fabrika, 1875 yılında Tokyo şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak kömür üretimi yapmıştır.


Rusya'da ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Putilov İplik Fabrikası: Bu fabrika, 1799 yılında St. Petersburg şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak iplik üretimi yapmıştır.

  2. Obukhov Demir Çelik Fabrikası: Bu fabrika, 1868 yılında St. Petersburg şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.

  3. Siemens Rusya: Bu fabrika, 1853 yılında St. Petersburg şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak elektrik üretimi yapmıştır.

  4. AvtoVAZ: Bu fabrika, 1966 yılında Togliatti şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak otomobil üretimi yapmıştır.


Fransa'da ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Le Creusot: Bu fabrika, 1836 yılında Saône-et-Loire eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.

  2. Renault: Bu fabrika, 1898 yılında Île-de-France eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak otomobil üretimi yapmıştır.

  3. Michelin: Bu fabrika, 1889 yılında Clermont-Ferrand şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak lastik üretimi yapmıştır.

  4. Peugeot: Bu fabrika, 1810 yılında Sochaux şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak pedallı döner ağızlı çekme makinesi üretimi yapmıştır.


Çin'de ilk kurulan fabrikaların bazılarının isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Xi'an Locomotive and Rolling Stock Works: Bu fabrika, 1906 yılında Shaanxi eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak lokomotif ve raylı araç üretimi yapmıştır.

  2. Tsingtao Brewery: Bu fabrika, 1903 yılında Shandong eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak bira üretimi yapmıştır.

  3. China National Chemical Corporation (ChemChina): Bu fabrika, 2004 yılında Pekin şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak kimyasal madde üretimi yapmıştır.

  4. Haier: Bu fabrika, 1984 yılında Qingdao şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak beyaz eşya üretimi yapmıştır.


Afrika kıtasında ilk kurulan bazı fabrikaların isimlerini aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Asmara Textile Factory: Bu fabrika, 1941 yılında Eritre şehrinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak textil üretimi yapmıştır.

  2. Alcoa: Bu fabrika, 1966 yılında Güney Afrika eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak aluminyum üretimi yapmıştır.

  3. Suez Steel Company: Bu fabrika, 1952 yılında Mısır eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak demir çelik üretimi yapmıştır.

  4. Dangote Cement: Bu fabrika, 1981 yılında Nijerya eyaletinde kurulmuştur ve bugün hala faaliyet göstermektedir. Bu fabrika, ilk olarak çimento üretimi yapmıştır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *