Idalberto Chiavenato'nun Biyografisi | Akademik Birisi

Idalberto Chiavenato'nun Biyografisi

  Hiç yorum yok

 GİRİŞ    

    Idalberto Chiavenato örgüt içerisinde bireyi en değerli sermaye olarak görür ve bunu vurgular, başarılı insan ilişkilerinin, yenilikçi bir yönetimin başlangıç ​​ noktası olduğunu dile getirmektedir.

IDALBERTO CHIAVENATO

    Idalberto Chiavenato Brezilya uyrukludur.1936 yılında Sao Paulo'da doğmuştur. Felsefe ve Pedagoji bölümünden mezun olduktan sonra Sao Paulo Üniversitesi'nde Eğitim Psikolojisi alanında uzmanlaşmış; daha sonra Sao Paulo Mackenzie Üniversitesi'nde Hukuk okudu ve Brezilya'nın en prestijli yönetim okullarından biri olan ve aynı zamanda eğitimde verdiği EAESP-FGV'de (Sao Paulo İşletme Okulu- Getulio Vargas Vakfı) İşletme Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde California'daki City Üniversitesi'nden Yönetim alanında Yüksek Lisans (MBA) ve Doktora (PHD) eğitimlerini tamamlamıştır.

     Hem Brezilya'da hem de Latin Amerika'da İşletme ve İnsan Kaynakları alanında en çok tanınan ve beğenilen Brezilyalı yazarlardan biridir. Latin Amerika üniversitelerinde iki adet fahri doktora unvanının yanında, yukarıda belirtilen alanlarda gösterdiği üstün performans nedeniyle birçok ödül ve unvan almıştır. Ayrıca, eğitim ve iş geliştirmeye odaklanmış bir kuruluş olan Chiavenato Enstitüsü'nün başkanı ve kurucusudur. Brezilya, Meksika, Portekiz, İspanya ve Latin Amerika'daki başlıca üniversitelerde danışman, öğretim görevlisi ve öğretmenlik görevleri de yapmıştır.

 ESERLERİ    

    Yazar, Yönetim ve İnsan İlişkileri alanında öne çıkan 30'dan fazla kitap yazmıştır. Kitaplarından on yedisi İspanyolca'ya çevrilmiştir. Akademik düzeyde yönetim alanında en çok satan kitabı "Genel Yönetim Teorisi" dir. Bu çalışmada Chiavenato, ilk yönetim kuramlarından bu yana farklı yönetim teorilerini ayrıntılı olarak analiz etmektedir. Chiavenato yönetim alanında en çok satan ikinci kitabı olan ve 2007'de yayınlanan “İnsan Kaynakları Yönetimi”, insan kaynaklarının temel sorunları ve bunların günümüzde nasıl etkin bir şekilde yönetileceği ile ilgilenmektedir. İnsan kaynağı sermayesi, sadece fiziksel bir güç değil aynı zamanda zeki, yaratıcı, inisiyatif alma ve karar verme becerileri ve yetkinlikleri ile donatılmış, aktif ve proaktif bir etken rolünü üstlenmektedir. Günümüzün rekabetçi iş ortamında başarı, etkin insan kaynakları yönetimine dayanmaktadır. Akıllı ve proaktif bir yönetim olmadan her türlü teknoloji, organizasyon yapısı, finansal ve maddi kaynaklar sadece fiziksel ve âtıl unsurlardır. Özel veya kamu, kâr amacı güden veya gütmeyen, büyük veya küçük, organizasyonlardaki tek dinamik faktör insanlardır, çünkü herhangi bir organizasyonu canlandıran ve yönlendiren zekaya sahip olanlar insanlardır.

  En son kitaplarından biri olan Initiation to the Theory of Organizations’da işletmelerin faaliyetlerinde, ürünlerinde, üretim süreçlerinde ve üretkenlik kalitesinde mükemmelliğe ve başarıya nasıl ulaşılacağına ilişkin bilgiler vermektedir. Şirketleri başarıya götüren gücün, sürece katılan, bilgi ve dinamizm sağlayan, kararlara dönüşecek fikirleriyle organizasyona hayat veren ve etkin yönetim sağlayan insan grupları olduğunu savunmaktadır. Aynı zamanda örgütlere insanların nasıl seçileceği, eğitileceği, rehberlik edileceği, terfi ettirileceği ve onlara organizasyona katılma olanaklarının nasıl verileceği ile ilgilenmektedir. Yazara göre iş yerinde başarının ilk adımı, çalışanların yeteneklerini geliştirmek, ardından bu yetenekleri şirkete başarıyla geri verebilecek çalışan sermayesine dönüştürmektir. Günümüzde şirketlerin başarı ve sürdürülebilirlik açısından büyük avantajlar elde etmesini sağlayan ve rekabet gücünü ele geçirmelerini sağlayan temel unsur insan sermayesidir.

 Idalberto Chiavenato’nun en göze çarpan çalışmaları arasında şunlar sayılabilir:

Genel Yönetim Teorisine Giriş (2011)

İnsan Kaynakları Yönetimi (2007)

Örgütsel Davranış (2009)

Kuruluşların İnsan Kaynakları Sermayesi (2009)

Yönetim Yenilikleri (2010)

İdari Yönetim Süreci (2000)

İnsan Yetenekleri Yönetimi (2009)

Stratejik Planlama (2011)

Yeni Zamanda Yönetim (2002)

ORGANİZASYON TEORİSİNE KATKILARI    

    Chiavenato'ya göre, insan kaynaklarının akıllıca yönetilmesi, başarılı bir organizasyonun anahtar parçasıdır. İnsan sermayesi, organizasyonun her bileşeninde temel unsuru oluşturur. Örgütte etkili bir yönetim ancak finans, muhasebe, pazarlama, üretim, satın alma, eğitim ve hatta insan kaynakları departmanlarındaki her yöneticinin (yönetici, bölüm şefi, müdür) sorumluluğuna dayanmaktadır. Seçilen iş alanı ne olursa olsun, geleceğin yöneticisi, insanlarla ilgili meselelerle nasıl başa çıkılacağına dair vizyonunu güçlendirmelidir. Yöneticiler profesyonel başarıya ulaşmaya, organizasyonel mükemmelliği yakalamaya ve rekabet gücünü elde etmeye olanak tanıyan bir insan kaynakları perspektifi edinmelidir. Sonuç olarak, insan kaynakları organizasyonun her bileşeninde temel unsur olduğundan, bunların etkin yönetimi organizasyonel başarının da anahtarıdır.

 -EK

    Yazarın insan sermayesini organizasyon içindeki her departman veya birimin temel unsuru olarak ele alan hümanist vizyonu, insan kaynaklarının iyi yönetilmesinde yöneticinin kilit bir unsur olarak görülmesine yol açmaktadır. Süreçlere dahil olan, zekâsı, becerisi ve dinamizmi ile etkin yönetimi gerçekleştiren kişiler sayesinde organizasyon başarıya ulaşır.

  Her bireyin yeteneklerini belirlemek ve daha sonra onları organizasyonun hedeflerine doğru güçlendirmek yöneticinin görevidir. Bunu başarmak için bireye ve yeteneklerine odaklanmış bir bakış açısına sahip yöneticilere ihtiyaç vardır.

  Akıllı yönetim, insan sermayesini bir organizasyondaki temel dayanak olarak kabul eder, çünkü organizasyonun her bileşeninde temel unsuru oluşturur. Bu nedenle etkili bir yönetici olmak, sorumlu olunan finans, muhasebe, pazarlama, üretim, satın alma, eğitim ve hatta insan kaynakları gibi hangi departman olursa olsun sorumlulukları yerine iyi getirmeye bağlıdır. Bir organizasyon içindeki yöneticinin, sahip olduğu insan sermayesi ile verimli, başarılı ve kaliteli bir yönetim gerçekleştirmek için personelini nasıl güçlendirmesi, eğitmesi ve yapılandırması gerektiğini düşünmesi gerekir.    

  Sonuç olarak, insan kaynakları organizasyonun her bileşeninde temel unsur olduğundan, etkin yönetim organizasyonel başarının anahtarıdır. Bu modern ve yenilikçi idari kavramların günümüz organizasyonlarına uygulanması, başarılarını ve üretkenliklerini artıracaktır.

İspanyolca Aslından Çeviri: Mustafa Ali ÖZAY

Kaynak:

Dánisa Salinas C., Biografia Idalberto Chiavenato, Playa Ancha Eğitim Bilimleri Üniversitesi, 2011, ss. 1-7.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *