Microsoft Academic Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Microsoft Academic 2016 yılında Microsoft research tarafından geliştirilmiştir. Akademik yayınlar ve literatür açısından halka açık olan bir arama motoru olarak hizmet vermektedir. Büyük bir veri altyapısına sahip olan Microsoft academic geliştirmiş olduğu algoritması sayesinde aranılan konuya en yakın içerikte ki yayınları göstermeyi başarmaktadır. Kullanmanızı tavsiye ederim.
Hangi Özelliklere Sahip?
2 Günlük inceleme sonucunda edinmiş olduğum bazı bilgiler var. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Siz de bu özellikle göre kullanıp kullanmama durumunuzu netleştirebilirsiniz 😊
Madde madde yazmak gerekirse:
- Öncelikle size en sevdiğim özelliğinden bahsetmek istiyorum. Herhangi bir makaleyi aratıp bulduğunuzda bu makaleyi atıf yapılacaklar listenize kolaylıkla ekleyebiliyorsunuz. Daha sonrasında ise bu listeye girip dilediğiniz formatta (APA, MLA, CHICAGO) atıflarınızı yönetebiliyorsunuz. Size otomatik olarak atıfınızı dönüştürüyor ve bir kopyalama alanı oluşturuyor. Bu alandan kolaylıkla atıfı alıp araştırma veya tezinizde ki kaynakçanıza ekleyebiliyorsunuz (Aşağıda görseli bulunuyor).
- Microsoft Academic bünyesinde 1800'lü yıllardan itibaren yayımlanan hemen hemen bütün makaleleri, çalışmaları bulunduruyor.
- Akademinin bütün bilimlerine (Fen, Sosyal vs.) hitap eden bir arşivi bulunuyor.
- İçerisinde 240 milyona yakın araştırmacının yazıları bulunuyor. Bu yönüyle ne kadar büyük bir proje olduğunu ortaya koyuyor.
- İçerisinde 220 milyona yakın makale ve çeşitli araştırmalar bulunuyor.
- Google Akademik'ten daha iyi arama sonuçlarını sizin önünüze koyuyor. En alakalı ve en iyiyi size sunuyor.
- Sitede sebebini anlayamadığım bir yavaşlık söz konusu sayfalar arasında geçişler biraz yavaş bu haliyle insanı bazen sinir edebiliyor.
- Siteye kayıt aşamasında sizden en az 3 adet ilgi alanınızla alakalı konu seçmenizi istiyor ve daha sonrasında size alanınızla alakalı olarak okumak isteyebileceğiz makaleler öneriyor. Bu özellik hoşuma gitti çünkü güzel makaleler öneriyor ve her girişinizde bu tavsiye makaleleri güncelliyor.
- Ayrıca kendisi bir Top List oluşturmuş. Bu Top 10 listelerde akademisyenleri, okulları, dergileri, konferansları sıralıyor.
- En kötü özelliği ise sizin adınıza bir profili sizin ilk makalenizi taradığında hemen oluşturmuş aylar belki yıllar önce oluşturulmuş. Profilinizi görebiliyorsunuz ama dokunamıyorsunuz 😅
- Bunların haricinde gözüme çarpan ahım şahım özellikler bulunmuyor ama keşfettikçe bu alanı güncelleyeceğim.
Nasıl Üye Olunur?
Üyelik aşamasında size 5 adet seçenek sunuyor. Doğrudan form doldurarak üye olmaktansa herhangi bir program vasıtası ile kolayca üye olmanızı istiyor. Aşağıda ki görselde görebilirsiniz.
Atıf Özelliği Nasıl Kullanılır?
Atıf özelliğinin en sevdiğim kısım olduğunu yukarıda belirtmiştim. Size de kullanmanızı tavsiye edebilirim çünkü işinizi kolaylaştırıyor.
Makalenizi arattıktan sonra çıkan sayfada Follow, Claim, Cite seçenekleri bulunuyor. Buradan Cite(Atıf) seçeneğine tıklayarak kendi atıf listenize otomatik ekleyebiliyorsunuz. 1 numaralı ok ile gösterilmiş alan.
Tıkladıktan sonra ise yukarıda 2 numaralı ok ile gösterdiğim yere atıfınızı hemen ekliyor. 2 numaralı alana tıkladığınızda ise karşınıza şöyle bir ekran geliyor. Bu ekrandan atıflarınızı kolayca yönetebiliyorsunuz.
Umarım faydalı olabilmiştir yazım. Deneyimlerinizi aktarmak isterseniz yorum kısmından yazabilirsiniz. İyi Çalışmalar 😊
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder