Akademisyenler için ISSN numarası nedir ve nasıl alınır ? | Akademik Birisi

Akademisyenler için ISSN numarası nedir ve nasıl alınır ?

  Hiç yorum yok

Merhaba hepimiz kitap mağazalarından bir dergi veya kitap alırken ya da aldığımız bu materyalleri okurken muhakkak bir kere dikkat etmişizdir ve gözümüze ilişmiştir ISSN numarası.

Peki nedir bu ISSN numarası ?
Tam ismi Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası olarak geçmektedir. Bu numara belirli süreli yayınlar için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı olarak 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir kimlik numarasıdır.

Neler ISSN alabilir ?
Süreli yayınlara (örnek olarak akademik veya akademik olmayan dergiler, elektronik dergiler, fihristler, yıllık raporlar, gazeteler ve monografik yayınlar sayılabilir.) ISSN tahsis edilir.

Neden ISSN Kullanmalıyım ?
Bir yayıncı olarak süreli yayınınızı satmak veya dağıtmak amacında olduğunuza göre, bu sizin tercihinize bağlı olacaktır (Süreli Yayınlara barkot üretilme işlemi yalnızca o süreli yayının adına tahsis edilen ISSN’den üretilmektedir). Süreli yayınlarınız ISSN’le sipariş edilemiyor veya dağıtılamıyorsa ve bibliyografik bilgi girişleri yapılmamışsa süreli yayınlarınızın satışı yapılamayabilir. İnsanlar, yayınlarınızın mevcut olmadığını varsayacaktır ve olduğunu biliyor olmalarına rağmen, endüstriyel olmayan bir yöntemle süreli yayınlarınızı temin etmenin çok sıkıntılı bir süreç olacağını düşüneceklerdir.

Bir ISSN’im olmak zorunda mı?
Uluslararası ISSN Sistemi uyarınca ISSN alınmasını zorlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Ayrıca, hukuki ya da telif hakları koruması da sağlamaz.

ISSN Tahsis Başvurumu nasıl yapabilirim? İstenen evraklar nelerdir?
ISSN tahsis başvurunuzu www.earsiv.net/issn adresinden yapabilirsiniz. Yayının özelliklerine göre istenilen evrakların neler olduğu bilgisi de belirtilen adresten öğrenilebilir.

ISSN Süreli Yayında nasıl yer almalıdır?
Basılı ortamda yayınlanan süreli yayınlarda; ön kapak sağ üst köşesinde, künye sayfasında okunabilir puntolarla ve barkod oluşturulması halinde barkod çubuklarının üst kısmında da (Örnek: ISSN 1309-9256) yer almalıdır.
E-yayın ortamında (CD,VCD, DVD vb.) yayınlanan süreli yayınların etiket kısmında okunabilir puntolarla ve barkod oluşturulması halinde barkod çubuklarının üst kısmında da yer almalıdır.Web tabanlı yayınlanan süreli yayınlarda ise künye sayfasında ve yayın adının bulunduğu kısmın sağ köşesinde  okunabilir puntolarla yer verilmelidir.
ISSN karşılığı ücret ödemem gerekiyor mu?
Hayır. ISSN tahsisi için ücret alınmamaktadır.


Kaynak: http://www.kygm.gov.tr/TR-132555/issn-uluslararasi-standart-sureli-yayin-numarasi.html

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *