Akademisyenler Dergilere Nasıl Hakem Olabilir? | Akademik Birisi

Akademisyenler Dergilere Nasıl Hakem Olabilir?

  5 yorum

Dergiler belirli bir kalite ve prestij sahibi olabilmek adına kendilerine gönderilen makaleleri yayımlamadan önce muhakkak bir hakem sürecinden geçirmek zorundadırlar. Alanında belirli bir birikime sahip olan bu hakemlerin yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda ise makalenin dergide yayımlanıp yayımlanmaması hakkında nihai karar verilir. Bu yüzden hakemler dergiler için çok önemlidir.

Peki Nasıl Hakem Olabilirim?

Bu sorunun  aslında çok basit ve tek bir yolu yok. Hakem olmak için öncelikle kendi alanınızda kendinizi bir nebze olsun kanıtlamış olmanız gerekiyor. Çok sayıda makale yayımlamış olmanıza gerek yok nitelikli makale yayımlamış olmanız bile yeterli olur. Bunların haricinde kurmuş ve kuracak olduğunuz ikili ilişkiler sayesinde kendinizi yeterince tanıtabilmeniz halinde size bir dergiden hakemlik teklifi gelmesi de muhtemel. Danışman hocalarızın tanıdığı dergi editörleri muhakkak vardır danışman hocanızın sizi tavsiye etmesi de bu nokta da önemlidir.
Ek olarak iletişim kanallarınızı sürekli olarak açık tutun. Alanınızla alakalı yayım yapan dergilerle iletişim kurun ve kendinizi tanıtıcı mailler gönderin.

Hakem Olmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Öncelikle bilmeniz gereken bir husus var. Dergilerde yapmış olduğunuz hakemlik sayesinde herhangi bir gelir elde etmiyorsunuz. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu görevi yerine getirirken maddi bir çıkar gözetmiyor olmanız gerekiyor. Bir diğer dezavantajı ise vermeniz gereken dersler, danışmanlık yapmanız gereken öğrenciler, okumanız gereken sınav kağıtları, yapmanız gereken yayımlar ve özel hayatınız varken ayrıca birde bu göreve vakit ayırmanız gerekiyor. Çünkü size sürekli olarak incelemeniz gereken yayımlar geliyor ve belirli bir süre içerisinde inceleyip notlar alıp sizinde geri dönüş yapmanız gerekiyor. Zamanında yapılmayan bir geri dönüş öncelikle sizin prestijinize daha sonrasında ise derginin prestijine zarar verecektir.

Avantajlarına gelecek olursak yapmış olduğunuz iş sayesinde bilimsel yayımcılıkta bir seviyenin ve kalitenin korunmasına yardım etmiş oluyorsunuz. Bilgilerinize yeni bilgiler katmayı sağlamış oluyorsunuz. Öğrendiklerinizi kendi alanınızda kullanma fırsatını ele geçirmiş oluyorsunuz. Akademi alanında kendinizi daha iyi tanıtma fırsatını elde etmiş oluyorsunuz. Daha büyük ve nitelikli dergilerden size gelecek olan hakemlik teklifinin kapısının aralanmasını sağlıyorsunuz.

Sizde muhakkak bir dönem bu çalışmalara katılmaya ve hakemlik yapmaya gayret gösterin..

5 yorum :

  1. Merhaba bir şey merak ettim. Hakemler neleri dikkate alıyor makalelerde ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihal hanım bununla alakalı bir yazı yazacağım takipte kalın lütfen

      Sil
  2. Lokman Kağıtçı17 Nisan 2019 00:46

    Öncelikle verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler. Nihal hanımın sorduğu konuyu bende merak ediyorum. Bir dergiye makale gönderdim ancak henüz dönüş olmadı. Hangi kıstaslara bakıyorlar bilgi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lokman bey bununla alakalı bir yazı yazacağım takipte kalın lütfen. Süre konusunda da bilgi vermeye çalışacağım

      Sil
  3. Lokman Kağıtçı17 Nisan 2019 00:52

    Ek olarak ne kadar bir sürede geri dönüş olur bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil