Impact Factor Nedir ? | Akademik Birisi

Impact Factor Nedir ?

  Hiç yorum yok

Impact Factor bilimsel dergilere etkinliğine ve popülaritesine göre verilen bir skordur. IF skoru yüksek olan dergilerin başarı derecesi de aynı oranda yüksektir.
Uluslararası yayım yapan tüm dergiler IF skorlarını yüksek tutabilmek için çok seçici davranırlar çünkü bu kendi alanlarında yayım yapan diğer dergiler ile karşılaştırmalarında onlar için önemli bir kıstasdır.

Impact Factor'ün türkçesi nedir?
Impact Factor türkçeye çevirilmiş hali etki faktörü, etki çarpanı veya etki katsayısı olarak kabul edilebilir.

IF skoru nasıl ölçülür ?

IF skoru ölçülürken dergilerin son 2 yıl içerisinde yayımlamış oldukları tüm makalelerin almış oldukları toplam atıf sayısının yine son 2 yıl içerisinde yayımlanmış toplam makale sayısına bölünmesi ile bulunur.
Basit bir örnek verecek olursak. XYZ isimli derginin son 2 yıl içerisinde yayımlamış olduğu tüm makalelere toplamda 200 tane atıf yapılmış olsun. Yine bu derginin son 2 yıl içerisinde yayımlamış olduğu toplam makale sayımızında 20 olduğunu varsayarsak bu derginin IF skoru 10 olacaktır. Bu rakam ise gayet güzel bir skordur.

Impact Faktör niçin önemlidir?

Bu skorunu yüksek tutmak isteyen dergiler kendilerine gönderilen makaleleri hem içerik hem de literatüre katkısı açısından çok fazla irdelemektedirler. Bu durumda haliyle kaliteli ve özgün olan makalelerin yayımlanması için çok fazla uğraşacakları anlamına gelmektedir. Dergiler hakem süreçlerine daha fazla önem vermektedir. Hatta bazı dergilerde 2-3 hakem bulunurken bu skora önem veren dergiler 5-10 veya daha fazla hakeme görev vermektedirler. Bunun sonucunda ise ortaya gerçekten çok kaliteli bir dergi çıkmaktadır.

Dergiler niçin IF skorunu yükseltmeye çalışır ?

Dergiler IF skorlarını yükseltebildikleri oranda saygınlık ve statüye sahip olabilmektedirler.

Özellikle yüksek lisans tezimi yazarken karşılaştığım bazı dergilerin IF skorunu bir kenarıya bırakarak hiç bir özgünlüğü ve tutarlılığı olmayan makalelere bile dergilerinde yer verdiklerini gördüm. Göze hitap etmeyen, okuyucuda merak uyandırmayan, literatüre hiçbir katkısı olmayan bu makalelerin ise yayımlanma amacı bana göre sadece derginin içeriğinin biraz daha kabarık görünmesini istemekten başka hiçbir şey değil.

Umarım dergilerimiz bundan sonrasında daha seçici olurlar 😊

Lütfen yorum yapmayı ve bu gibi yazıları anında okuyabilmej için abone olmayı unutmayın 😊✋

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *