Yeşil Pasaportu Hangi Akademisyenler Alabilir? | Akademik Birisi
Mayıs 10, 2019

Yeşil Pasaportu Hangi Akademisyenler Alabilir?



Bazı akademisyenlerin yurt dışına rahatça çıkıp akademik araştırmalarını daha kolay ve elverişli şartlarda yapabilmesi için ayrıca yurt dışı eğitim ve diğer fırsatlarından sorunsuz bir şekilde faydalanabilmeleri için ayrıcalıkları bulunmaktadır.

Öğretim elemanları ülkemizde 3 gruba ayrılmaktadırlar. Bunlar:

1- Öğretim Üyeleri (Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçent) 
2-Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar (Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar) 
3-Öğretim Yardımcıları (Araştırma Görevlisi, Uzman, Çevirici, Eğitim-Öğretim Planlamacısı)

Bu gruplar içerisinde yeşil pasaport alması şu an için imkansız olan grup sadece araştırma görevlileridir. Çünkü araştırma görevlilerinin derece aralığı 4-7 arasındadır. Profesörler ve doçentlerin haricinde ki unvan gruplarında ise derecelerden 7'den başlamakla birlikte 1. dereceye kadar yükselmeleri imkan dahilindedir. Ancak profesör ve doçentlerin haricinde ki unvan gruplarının da yeşil pasaport alabilmeleri için 1-3 derece aralığına yükselmeleri gerekmektedir. Bu da haliyle uzun yıllar sürmektedir.

Pasaport kanununda da açıkça belirtildiği gibi kadro derecesi 1, 2 ve 3 olan tüm öğretim elemanları hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport alabilmektedirler.

Unvanlara Göre Dereceler Nasıldır?

Profesör 1. derecedir.

Doçent 1-3 derece aralığında 

Yardımcı Doçent 1-5 derece aralığında 

Öğretim Görevlisi 1-7 derece aralığında 

Araştırma Görevlisi 4-7 derece aralığında 

Uzman 1-7 derece aralığında

Çevirici 1-7 derece aralığındadırlar.

Yukarıda belirtilen derece aralıklarına göre Profesör ve Doçentler hususi damgalı pasaportu her şekilde alabilmektedir. Ancak, diğer öğretim elemanlarından kadro derecesi yalnızca 1-3 aralığında olanlar hususi damgalı pasaport (yeşil) alabilmektedir.

Vakıf Üniversitesi Akademisyenlerinde Durum Nasıldır?

Devlet üniversitelerinde eğitim veren akademisyenlerin aksine vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerimizin maalesef yeşil pasaport hakkı bulunmamaktadır.
Yeni gelecek düzenlemeler ile umarım yeşil pasaport hakkı vakıf üniversitesi öğretim elemanlarına ve ayrıca devlet üniversitesinde ki araştırma görevlilerine de tanınır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder