DOI Numarası Nedir ve Nasıl Alınır ? | Akademik Birisi
Nisan 10, 2019

DOI Numarası Nedir ve Nasıl Alınır ?



Digital Object Identifier'in kısaltması olan ve Dijital Nesne Tanımlayıcısı anlamına gelen doi numarası son zamanlarda hızlı bir şekilde popüler olmaya başladı. Aslında 2004 yılında çalışmalarına başlanılan doi sistemi hızla ISBN kodunun yerini almaya başladı.

DOI Numarası Nedir ?

Amerika'da bulunan DOI Vakfı tarafından çalışmaları yürütülmektedir. Doi numarası dergi, makale, kitap, e-dergi, grafik, bildiri, broşür, resim, fotoğraf vs. aklınıza gelebilecek her türlü materyal için alınabilinecek bir numaradır. Bu numara sayesinde referans kısmında yapılan atıflarda karışıklıkların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Doi numarası olan bir materyale istediğiniz zaman kesintisiz, kesin ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Doi numarası bildiğiniz bir çalışmaya ulaşmak için tek yapmanız gereken ise bu numarayı çözümlemek olacak. Bunu ise http://dx.doi.org/ bu siteden kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Numarayı girip Go tuşuna basmanız yeterli. Aşağıda kırmızı kutuyla gösterdiğim yere doi numarasını yazıyorsunuz.


Doi Numarası Nasıl Olur ve Anlamı Nedir ?
Öncelikle örnek bir doi numarası vermek istiyorum.
10.30803/adusobed.438062
Bu kodu yukarıda göstermiş olduğum kırmızı alana doğrudan yazıp veya yapıştırıp "Go" diyorsunuz.

Anlamına gelecek olursak en başta yazan 10 bütün doi numaralarının en başında bulunan ortak numaradır. Değişiklik göstermez. 
Bu numaradan sonra gelen 30803 ise dergi, makale, kitap vs bunları yayımlayan kuruma Doi Vakfı tarafından verilen özel numaradır. Her kurumda değişiklik gösterir. 
Bu sayıdan sonra gelen "adusobed" ise kurumun kendisinin tercih ettiği bir kısaltmadır. Bu kısaltma baş harfler olabilirken ünvan da olabilir. Buradaki "adusobed" kelimesi Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne tahsis edilmiş bir kısaltma örneğidir.
En sonda yer alan 438062 numarası ise yayımlara verilen sıralama numarasıdır yayımdan yayıma sürekli değişir.

Doi Numarası Nasıl Alınır ?
Doi numarası daha çok sizin makalenizi, kitap taslağınızı, bildirinizi, posterinizi vs materyallerinizi gönderdiğiniz kurum tarafından alınmalıdır. Bireysel olarak almak isterseniz sizin için çok masraflı ve meşakkatli olabilir. Artık Dergipark kendi sistemi üzerinde belirli standartları karşılayan dergilere yayımlamış oldukları her yeni sayıdaki makalelere otomatik olarak doi numarası verilmektedir.

Yine de ben doi numarası almak istiyorum diyenler için öncelikle Uluslararası Doi vakfına üye olmak gerekiyor. Daha sonrasında vakıf size bazı evraklar gönderiyor. Siz bu evrakları doldurup geri gönderiyorsunuz. En sonunda ise vakıf ise yayımcı bilgileriniz ile sisteme giriş bilgileriniz yollamaktadır.

Teşekkür etmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. Teşekkürler 😊

18 yorum :

  1. Emeğinize sağlık çok aydınlatıcı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Bilgi ve paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba iyi akşamlar bende 3 mekale var ve şunların DOİ sin bulamıyorum. Yardımçı ola bilirsinizmi. Önceden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim. Yararlı oldu

    YanıtlaSil
  5. Merhaba benim bir makalem dergiparkta ulusal bir dergide yayımlandı. Ancak doi numarası verilmedi. Doi numarası ulusal dergilerde yayımlanan makalelere veriliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Maalesef her dergi doi numarası vermemektedir. Doi numarası verebilmeleri için ücret ödemeleri gerekmekte. Bu sebeple çoğu dergi bununla uğraşmıyor

      Sil
  6. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil