Tez Sunum Slaytı Nasıl Olmalı? | Akademik Birisi
Kasım 11, 2020

Tez Sunum Slaytı Nasıl Olmalı?



Tez sunum slaytının nasıl olması gerektiğine dair hazırlık aşamasında genellikle bir tedirginlik oluşmaktadır. Genel olarak çoğu danışman hoca bu konuda öğrencilerine yardım etmektedir ancak bazı danışman hocalar maalesef öğrencilerine yeterli yardımı sağlamamaktadır. Siz de danışman hocanızdan yardım alamadıysanız sizin için değerli bazı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

1- Öncelikli olarak üniversite ve enstitü logolarınızın, tez adınızın, sizin ve danışman hocanızın, programınızın ve öğrenci numaranızın yer aldığı bir giriş sayfası ile işe başlamakta yarar vardır. Örneğin;
Tez Sunumu Kapak

2- İkinci sunum sayfanızda jüriye sunumunuzu tanıtmak amacıyla bir Sunum Planı hazırlanamınız güzel olacaktır. Örneğin;

Sunum Planı


3- Bundan sonraki sayfalardan ise sunum planınıza uygun olarak bir akış oluşturmanız gerekmektedir.

Araştırmanın Sorunsalı kısmında kısa ve bolca atıfla araştırmanızın asıl amacının ne olduğunu açıklamanız gerekmektedir. 

Tezin Ana Bölümlerinde ise teziniz kaç bölümden oluşuyorsa bunları bölüm bölüm açıklamanız gerekmetedir. Burayı kısa tutmakta fayda var.

İlgili Literatür kısmını oluştururken tezinizin ana kavram ve kelimelerini burada açıklamak gerekmektedir. Örneğin: tezinizin temel kavramları, modelde kullandığınız bağımlı ve bağımsız değişkenler gibi.

Araştırmanın Modeli kısmına doğrudan tezinizde kullanmış olduğunuz modeli ekleyin. Ama açıklamaları eklemeyin sunum esnasında kendiniz açıklamalar yapın. Örneğin: 
Araştırma Modeli



Araştırma Soruları kısmında bu araştırmada cevap bulmak istediğiniz soruları yazın. Genellikle 1-2 tane yazmanız yeterli olacaktır. Örneğin: Söz konusu öncüller, bağımsız değişken üzerinde etkili midir?

Hipotezler kısmında araştırmanızın hipotezlerini doğrudan kopyala yapıştır yapabilirsiniz. Burada bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerinde ki anlamlı ve pozitif ya da negatif bir etkiye sahip olup olmadıklarını ölçmeyi amaçladığınız muhakkak belirtin.

Yöntem kısmında bu çalışmanızda kaç tane boyut olduğunu, boyutların ölçeklerinde kaç tane ifade olduğunu, bu ifadeleri (Soruları) kaç kişiye ulaştırdığınızı, ne kadar geri dönüş aldığınızı, ankette nasıl bir likert ölçeği kullandığınızı, analiz esnasında hangi programı ve sürümü kullandığınızı, analiz esnasında hangi değerlere baktığınızı, modelinizde hangi tip analiz yapıldığını muhakkak belirtin.

Bulgular kısmında analiz yaptığınız program ışığında elde etmiş olduğunuz verileri paylaşabilirsiniz. Bir SPSS programı ile analiz yaptıysanız. Öncelikle demografik verileri paylaşmak iyi olacaktır. Daha sonrasında Açıklayıcı Faktör Analizi sonuçları ve modellemenize uygun analiz sonucunu paylaşmalısınız. (Örneğin: Basit doğrusal regresyon analizi, Çoklu doğrusal regresyon analizi, yapısal eşitlik modellemesi sonucu vs.)

Hipotez Testi Sonuçları kısmında ise hipotezlerinizin doğrulanıp doğrulanmadığını görsel olarak ifade etmeniz güzel olacaktır. Örneğin;

Hipotez Testi Sonuçları


Tartışma kısmında ilgili literatürde sizinle benzer araştırma sonuçlarını bulmuş kişilerin sizinle aynı sonuçları bulduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Sizin elde etmiş olduğunuz sonuçları daha önce elde eden bir araştırmacı olmadıysa bunu da belirtmeniz gerekmektedir.

Sonuç ve Öneriler kısmında ifadelerinizin analizi sonucunda elde etmiş olduğunuz ortalama değerlerine göre bir takım önerilerinizi yazabilirsiniz. Burada bu değerlerin nasıl daha fazla yükseltilebileceğine dair tavsiyelerde bulunmanız önemlidir.

Kısıtlar kısmında ise bu tezn yürütülmesi esnasında karşılaşmış olduğunuz tüm sıkıntıları yazabilirsiniz. Örneğin şu sıralar en popüler olan kısıt COVID-19 nedeniyle araştırmaların yüz yüze yapılmasında yaşanan sıkıntılar.

Başkaca öneriler: Teziniz için ortalama bir sayfa sayısı söylemek doğru değildir. İsterseniz 15 sayfa isterseniz 50 sayfa hazırlayabilirsiniz. Önemli olan jürinin sizi dinlerken sıkılmaması olması gerektiğini unutmayın 😅

Sunumunuzda başarılar dilerim...


 

2 yorum :

  1. Tez sunum çalışmam için oldukça yardımcı oldu. Yazı için teşekkürler emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil