Yök Tez'de Tezim Ne Zaman Yayımlanır? | Akademik Birisi
Kasım 12, 2020

Yök Tez'de Tezim Ne Zaman Yayımlanır?

Tezinizi büyük bir sabır ve özveriyle tamamladınız ve daha sonrasında Yök Ulusal Tez Merkezine tezinizi tanımladınız ancak tezinizin Yök Tez arama sayfasında çıkmadığını fark ettiniz.

Bu durum Yüksek Lisans ve Doktora mezunu hemen hemen herkesin yaşadığı bir sıkıntı. Ulusal tez merkezine yüklenen tezlerin buradaki arama sayfasında yayımlanması maalesef uzun bir süre almaktadır. Ulusal tez merkezinde hangi sebeple tezlerin görüntülenmekte bu kadar uzun zaman almasının nedeni ise tam olarak bilinmemekte. Çünkü Yök Tez suçu mezun olduğunuz enstitüye, Enstitü ise Yök Tez'e atmaktadır. 
Yök Tez kendisine sık sorular kısmında bu soruya şöyle bir cevap vermiştir:
Yapmış olduğum tez sisteminizde görünmüyor. Bu eksikliğin giderilmesi için ne yapmam gerekiyor?Enstitüler öğrencilerden teslim aldıkları tezleriin pdf lerini Ulusal Tez Merkezi Otomasyon Sistemine yüklemekte ve Tez Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formlarını YÖK'e göndermektedirler. Teziniz sistemimizde görünmüyorsa enstitünüze başvurarak bu işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız.

Ortalama olarak söylemek gerekirse edindiğim tecrübelere göre bu süre değişmekle birlikte bazı tezler 3-4 ay içerisinde bazı tezler 7-8 ay gibi bir sürede sistemde gözükmektedir.
Bu süreler eskiden 1 yıldan daha uzun zaman dilimleri ifade ediliyordu. Çünkü Ulusal Tez Merkezine tezler Hard Copy olarak gönderiliyordu. Haliyle bu Hard Copy'lerin taranıp pdf formatına aktarılması uzunca bir süreç alıyordu. 
Ancak imprevisyon ilkesi gereğince hızla dijitalleşen günümüz dünyasında kendilerine doğrudan pdf olarak gönderilen bu dosyaların yayımlanmasının bu kadar uzun süre alması kurumlarda ki ciddiyetsizliğin bir göstergesi olabilir. 

Sizde bu süreci hızlandırmak istiyorsanız lütfen öncelikle Enstitünüze ulaşarak tezinizle alakalı son durumu kendilerine sorun ve Yök Tez sistemine yükleyip yüklemediklerini sorun. Eğer yüklemişlerse Yök Tez'in iletişim sayfasına bu durumu belirten bir mesaj göndermenizde fayda var.



Eğer teziniz yayımlandı ise ne kadar gibi bir süre yayımlandığını yorum olarak belirtebilir misiniz?

Yök Tez'de tezinizi hızlıca yayımlatmak için bunu okumalısınız. 👇

3 yorum :

  1. Tezinizi hızlıca yayımlatmak istiyorsanız bu yazıya göz atmanızda fayda var. https://akademikbirisi.blogspot.com/2020/11/tezimi-yok-tezde-nasil-hizlica-yayimlatirim.html

    YanıtlaSil