Telif Haklarınızı Ücretsiz Olarak Nasıl Koruyabilirsiniz? | Akademik Birisi
Mayıs 11, 2019

Telif Haklarınızı Ücretsiz Olarak Nasıl Koruyabilirsiniz?

Mülkiyet kavramının uluslararası alanda kabul gören ve ülkemizce de kabul görülen iki farklı boyutu bulunmaktadır. Bunlar Fikri Mülkiyet ve Sınai mülkiyettir. Bu yazıda ben fikri mülkiyet üzerinde duracağım ancak sınai mülkiyet kavramını da kısaca aktarmak istiyorum.

Sınai Mülkiyet Nedir?
” Sınai Mülkiyet” kavramı genel tanımı ile, sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına veya ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerindeki üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına kayıt edilmesini ve böylece ilk uygulayıcıların ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan gayri maddi bir hakkın tanımıdır.(1)

Fikri Mülkiyet Nedir?
Fikri Mülkiyet nedir sorusuna verilecek en genel cevap “fikir ve sanat eserleri üzerindeki düşünsel (fikri) hakları; fikir ve sanat eserleri üzerindeki hakları konu edinen hukuk dalıdır.”(2)

Fikri mülkiyet hukukunun kapsadığı haklardan bazıları: (2)

  • Telif hakları
  • Patentler
  • Faydalı modeller
  • Tasarımlar
  • Markalar
  • Coğrafi işaretler
  • Yeni bitki çeşitleri
  • Entegre devre topoğrafyaları
  • Biyoteknoloji
  • Gen teknolojisi
  • Bilgisayar programları
  • Veri tabanları
  • Ticari sırlar
Telif Haklarımızı Ücretsiz Olarak Nasıl Koruyabiliriz?

Telif haklarımızı korumak için ülkemizde başvurula bilinen yasalarla düzenlenmiş resmi kurum bulunmaktadır. Bu kurum Kültür ve Turizm bakanlığına bağlı olan Telif Hakları Genel Müdürlüğüdür. Bu kurum sizin haklarınızı kanuni yollardan korumak için resmi belgeler düzenlemektedir ancak bu belgeleri alabilmek için çok fazla prosedür ve evrak işleri bulunmaktadır. Ayrıca vermeniz gereken bazı ücretlerde bulunmaktadır. Bununla alakalı bilgilendirme yazısını daha sonra yazmak istiyorum. Şimdi size ücretsiz olarak nasıl koruyabileceğimizi anlatmak istiyorum.

Öncelikle koruma yapabilmek için bize uluslararası alanda yardımcı olan bir çok site var ancak ben en önemli iki tanesini size anlatmak istiyorum. 

1. Site: copyrighted.com

İlk olarak benimde kullandığım (blog yazılarımı korumaya aldığım) çok kullanışlı bulduğum https://www.copyrighted.com/ sitesinden bahsedeceğim. Bu siteye üyelik işlemleri çok basit ve hızlı. Daha sonrasında ise bir sitenizi mi ya da sayfanızı mı yoksa farklı bir eserinizi mi korumak istediğinizi seçiyorsunuz ve adımları takip ederek gerekli bilgileri hızlıca doldurarak kendi üzerinize eseri kaydedebiliyorsunuz.


Yukarıda gördüğünüz üzere makaleleriniz, bilgisayar programları, bloglar, verileriniz, müzikleriniz, fotoğraflarınız, videolarınız ve aklınıza gelebilecek hemen her konuda telif hakkını kısa bir sürede alabiliyorsunuz. Site sizin için bir belge oluşturuyor. Bu belgeyi daha sonrasında delil olarak mahkemeye sunabiliyorsunuz. Burada bilgileri doldururken etik davranmanız sizin yararınıza olacaktır.

Sitede üyelik tercihi olarak 3 farklı seçenek bulunuyor. Business, Professionel ve Basic arasından size en uygun olanını seçebilirsiniz. Bu seçenekler arasında sadece Basic tamamen ücretsiz. Diğer seçeneklerde sizden aylık veya yıllık olarak bir ücret talep ediyor. 




2. Site: freecopyrightregistration.com/

İkinci seçenek ise https://www.freecopyrightregistration.com/ sitesi. Bu site de çok etkin ve köklü sitelerden birisi. Ancak kullanım açısından seri olmadığı için ben tercih etmiyorum.

Eserlerinizi kayıt altına almak için 4 adımdan oluşan bir formu doldurmanız gerekiyor. Aşağıda ki görseli inceleyebilirsiniz.


3. ve 4. adımlarda ise varsa internet sitenizi ve tarihi girmenizi istiyor. Daha sonrasında ise kaydınızı tamamlayabiliyorsunuz.

Akademik makalelerinizi öncelikli olarak researchgate, academia gibi sitelerde paylaşmak tabi ki daha mantıklı ancak yukarıda bahsettiğim diğer kategorilerde ki eserlerinizi kayıt altına almak isterseniz bu iki siteyi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ancak ben yine de devletin resmi kurumuna kayıt yaptırmak istiyorum derseniz bu daha sağlıklı olacaktır. Benimde sizlere tavsiyem çok değer verdiğiniz eserlerinizin telif hakkını resmi kurumlarımızdan almanız olacaktır.

Umarım faydalı olmuştur. Aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi yorum olarak sorabilirsiniz. Yorum kısmından teşekkürlerinizi de iletebilirsiniz 😊

Örnek olarak bu okumuş olduğunuz sayfamın kayıt sertifikası aşağıda ki gibidir. Copyrighted.com sitesi sayfayı kaydettiğinde kaynak kodlarını da kaydediyor. Bu sayede fırsatçılık yapmak isteyenleri de engellemiş oluyor.



Kaynakça
1- http://upb.org.tr/fikri-ve-sinai-mulkiyet/fikri-ve-sinai-mulkiyet-nedir/
2-http://www.turkiyehukuk.org/fikri-mulkiyet-nedir/

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder