En İyi Dijital Kütüphaneler Listesi | Akademik Birisi
Şubat 18, 2020

En İyi Dijital Kütüphaneler Listesi


Dijital kütüphaneler akademik çalışmalarımızın aktif bir vazgeçilmez unsuru haline geldi. Bazı dijital kütüphaneler çok karmaşık olup işin içinden çıkılmaz bir hal alsa da bazı kütüphaneler var ki günlük olarak girip rastgele konular hakkında bilgi edinmek için dahi çok ideal ve keyif verici.

Bunlardan en iyilerine bu yazıda bakacağız.

1- World Digital Library:
Bu kütüphane vasıtasıyla içerikleri ücretsiz bir şekilde indirebiliyorsunuz. Ayrıca sitenin tasarımının güzelliği sayesinde görsel ögelerde dahil olmak üzere her türlü veriye çok hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. El yazmaları, ender kitaplar, filmler, haritalar ve daha bir çok konu hakkında detaylı arama yapabiliyorsunuz.  Yabancı dil öğrenmek için de ideal olan bu sitede içerikler hakkında ki yazıları dinleyebiliyorsunuz da.
İnternet Sitesi: https://www.wdl.org/en/

2- The Universal Digital Library:
Bu kütüphane çok sade bir arama sayfasına sahip. Görsel zenginlik açısından zayıf olan sitenin en büyük sloganı "Milyonlarca Kitap". Yaptığınız aramalarda "Ana makinenin yanıt vermesi çok uzun sürdü" ve "Book unavailable." gibi hatalarla sıkça karşılaşabilirsiniz. Onun haricinde kitaplar hakkında her türlü bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Ben pek tavsiye etmiyorum.
İnternet Sitesi: http://ulib.isri.cmu.edu/index.html

3- Gutenberg:
E-Kitap açısından en zengin kütüphanelerden birisidir kendileri. Çok da güzel bir tasarıma sahip olmasada tamamen ücretsiz olması ve bünyesinde 60.000'den fazla e-kitap barındırması sayesinde
çok kullanışlı bir kütüphane. Kütüphaneden herhangi bir epub, kindle ebooks'da indirebilirsiniz. İndirmeden okuma imkanı da sahip. Bunların hepsini üye olmadan yapabiliyorsunuz.
İnternet Sitesi: https://www.gutenberg.org/

4- İbiblio:
Sloganı "Koleksiyonların Koleksiyonu" olan sitemizde yazılım, müzik, edebiyat, sanat, tarih, radyo, akademik makaleler, dergiler, e-kitaplar, akademik makaleler bulunmakta. İbiblio aslında bir dijital kütüphane ve arşiv projesidir.
İnternet Sitesi: https://www.ibiblio.org/

5- Internet Archive:
Aradığınız kitapları tüm kütüphanelerde kolaylıkla aramanızı sağlayacak bir site. İçerisinde 400 binden fazla internet sitesi, 23 milyondan fazla kitap, 5 miyondan fazla video, 500 binden fazla uygulama ve daha bir çok veriyi barındırıyor. Bu haliyle bile en iyi kütüphane olmaya aday bir dijital kütüphane. Aradıklarını kolayca bulabiliyor olmanız ve üyelik istememesi ayrıca kolay bir arayüze sahip olması diğerlerinin önüne geçmesini sağlıyor. Tavsiye edebileceğim bir site.
İnternet Sitesi: https://archive.org/

6- Open Library:
Bir üst maddede yazdığım Archive üzerinden faaliyetlerini sürdüren güzel bir e-kitap indirme sitesi. Yine bünyesinde müzik, sanat, tarih, dinler, roman vs birçok türde kitaplar barından sitelerden birisi. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde tercih edilebilir. Ancak üyelik istemesi bana biraz uğraştırıcı geldi.
Bağışlarınızla dünyanın en büyük açık kütüphanesi oluşturmayı amaçlayan bir site. Kitaplara sponsor olabiliyorsunuz.
İnternet Sitesi: https://openlibrary.org/

Bonus: 
Benim böyle bir liste hazırladığımı gören Google Books'un verdiği tepki ektedir.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder