Avcı Dergi Terimi ne demektir ? Sonuçları nelerdir ? | Akademik Birisi
Nisan 08, 2019

Avcı Dergi Terimi ne demektir ? Sonuçları nelerdir ?



Avcı dergi terimi son yıllarda çok fazla kullanılır oldu. Özellikle bazı üniversitelerimizin de atama ve yükselme işlemlerinde şaibeli olarak gördüğü bu avcı dergilerde yapılan yayımları kabul etmemesi nedeniyle artık akademisyenler avcı dergiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya başladı.

Peki Avcı Dergi Nedir ?
Avcı dergiler internet üzerinden hizmet sunan ve sayıları binleri geçen platformlardır. Bazı akademisyenler bilerek veya bilmeyerek çalışmalarını bu sitelere gönderip belirli bir ücret karşılığında yayımlatmaktadırlar.

Dergipark üzerinden herhangi bir dergiye gönderilen makalenin bir dergide yayımlanma süresi 5-6 ayı bulabiliyorken bu avcı dergilere gönderilen makaleler ise 1 ay içerisinde yayıma hazır hale gelmektedir. Çok büyük bir oranda hiçbir hakem sürecinden geçmeyen makaleler fahiş ücretler karşılığında yayıma hazır hale gelmektedir.

Peki bu tür dergiler ne gibi sonuçlara sebep olur ?
Etik değerlenden tamamen sıyrılmış tamamen ticari hesapların ön plana çıkarıldığı bir bilim dünyasının doğmasına neden olmaktadır. Akademisyenler yayım sayısını fazla gösterebilmek ve ünvanını çabukça yükseltebilmek amacıyla bilimden uzak alelacele yayımlar yapmakta ve bu yayımları para karşılığı avcı dergilerde yayımlatmaktadırlar. Bu durum haliyle hak edilmemiş ünvanlara sahip olmaya ve akademide kalitenin hızla düşmesine neden olmaktadırlar.

Size Avcı Dergilerin listesini yayımlayan bir siteyi de buraya bırakıyorum. Dilediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.
https://predatoryjournals.com/journals/

Aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Yorum yapmayı ve teşekkür etmeyi unutmayın 😊


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder