2020 | Akademik Birisi
Kasım 17, 2020

Tezimi Yök Tez'de Nasıl Hızlıca Yayımlatırım?



Merhabalar mezun olalı uzun zaman oldu ama teziniz hala Yök Tez'de görüntülenmiyor mu? Şimdi size vereceğim bir tavsiye ile kısa zaman içerisinde tezinizi yayımlatabileceksiniz. Benim bu yöntemle tezimi yayınlatmam 1 saat sürdü. 

Şimdi öncelikli olarak tezinizin enstitünüz tarafından onaylanmış olduğundan emin olun. Yani bu ne demek diyecek olursanız şöyle açıklayayım. Yök Tez profilinize girdiğinizde "Tezlerim" butonuna tıkladığınızda teziniz üzerinde artık herhangi bir düzenleme yapamıyorsanız teziniz enstitü tarafından onaylanmış demektir. 

Eğer teziniz üzerinde hala düzeltme yapabiliyorsanız. Sizin öncelikli olarak yapmanız gereken enstitünüzü aramak ve tezinizi hızlıca onaylatmak. Bu süreç sizin enstitünüze bağlı olarak 1-2 saat sürebilir.

Şimdi geri dönelim "Tezlerim" kısmında herhangi bir düzenleme yapamıyorsanız zaten teziniz enstitü tarafından onaylanmış ama Yök Tez tarafından henüz onaylanmamış demektir. 

Burada yapmanız gereken öncelikli olarak mail adresinize giriş yapmanız. Daha sonrasında ise şöyle bir mail hazırlamanız.

Tezim Ne Zaman Yayımlanır?


Maili göndereceğiniz adres: dokuman@yok.gov.tr

Daha sonrasında size şöyle bir mail gelecektir.


Bu gelen cevap mailinden sonra bir mail daha gelecektir. Bu mailde de size tezinizin onaylandığına dair bir mesaj gelecektir. Bundan sonraki 10-15 dakika içerisinde ise teziniz sistemde siz ve diğer kullanıcılar tarafından görünebilir hale gelecektir.





Kasım 12, 2020

Yök Tez'de Tezim Ne Zaman Yayımlanır?

Tezinizi büyük bir sabır ve özveriyle tamamladınız ve daha sonrasında Yök Ulusal Tez Merkezine tezinizi tanımladınız ancak tezinizin Yök Tez arama sayfasında çıkmadığını fark ettiniz.

Bu durum Yüksek Lisans ve Doktora mezunu hemen hemen herkesin yaşadığı bir sıkıntı. Ulusal tez merkezine yüklenen tezlerin buradaki arama sayfasında yayımlanması maalesef uzun bir süre almaktadır. Ulusal tez merkezinde hangi sebeple tezlerin görüntülenmekte bu kadar uzun zaman almasının nedeni ise tam olarak bilinmemekte. Çünkü Yök Tez suçu mezun olduğunuz enstitüye, Enstitü ise Yök Tez'e atmaktadır. 
Yök Tez kendisine sık sorular kısmında bu soruya şöyle bir cevap vermiştir:
Yapmış olduğum tez sisteminizde görünmüyor. Bu eksikliğin giderilmesi için ne yapmam gerekiyor?Enstitüler öğrencilerden teslim aldıkları tezleriin pdf lerini Ulusal Tez Merkezi Otomasyon Sistemine yüklemekte ve Tez Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formlarını YÖK'e göndermektedirler. Teziniz sistemimizde görünmüyorsa enstitünüze başvurarak bu işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız.

Ortalama olarak söylemek gerekirse edindiğim tecrübelere göre bu süre değişmekle birlikte bazı tezler 3-4 ay içerisinde bazı tezler 7-8 ay gibi bir sürede sistemde gözükmektedir.
Bu süreler eskiden 1 yıldan daha uzun zaman dilimleri ifade ediliyordu. Çünkü Ulusal Tez Merkezine tezler Hard Copy olarak gönderiliyordu. Haliyle bu Hard Copy'lerin taranıp pdf formatına aktarılması uzunca bir süreç alıyordu. 
Ancak imprevisyon ilkesi gereğince hızla dijitalleşen günümüz dünyasında kendilerine doğrudan pdf olarak gönderilen bu dosyaların yayımlanmasının bu kadar uzun süre alması kurumlarda ki ciddiyetsizliğin bir göstergesi olabilir. 

Sizde bu süreci hızlandırmak istiyorsanız lütfen öncelikle Enstitünüze ulaşarak tezinizle alakalı son durumu kendilerine sorun ve Yök Tez sistemine yükleyip yüklemediklerini sorun. Eğer yüklemişlerse Yök Tez'in iletişim sayfasına bu durumu belirten bir mesaj göndermenizde fayda var.



Eğer teziniz yayımlandı ise ne kadar gibi bir süre yayımlandığını yorum olarak belirtebilir misiniz?

Yök Tez'de tezinizi hızlıca yayımlatmak için bunu okumalısınız. 👇
Kasım 11, 2020

Tez Sunum Slaytı Nasıl Olmalı?



Tez sunum slaytının nasıl olması gerektiğine dair hazırlık aşamasında genellikle bir tedirginlik oluşmaktadır. Genel olarak çoğu danışman hoca bu konuda öğrencilerine yardım etmektedir ancak bazı danışman hocalar maalesef öğrencilerine yeterli yardımı sağlamamaktadır. Siz de danışman hocanızdan yardım alamadıysanız sizin için değerli bazı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

1- Öncelikli olarak üniversite ve enstitü logolarınızın, tez adınızın, sizin ve danışman hocanızın, programınızın ve öğrenci numaranızın yer aldığı bir giriş sayfası ile işe başlamakta yarar vardır. Örneğin;
Tez Sunumu Kapak

2- İkinci sunum sayfanızda jüriye sunumunuzu tanıtmak amacıyla bir Sunum Planı hazırlanamınız güzel olacaktır. Örneğin;

Sunum Planı


3- Bundan sonraki sayfalardan ise sunum planınıza uygun olarak bir akış oluşturmanız gerekmektedir.

Araştırmanın Sorunsalı kısmında kısa ve bolca atıfla araştırmanızın asıl amacının ne olduğunu açıklamanız gerekmektedir. 

Tezin Ana Bölümlerinde ise teziniz kaç bölümden oluşuyorsa bunları bölüm bölüm açıklamanız gerekmetedir. Burayı kısa tutmakta fayda var.

İlgili Literatür kısmını oluştururken tezinizin ana kavram ve kelimelerini burada açıklamak gerekmektedir. Örneğin: tezinizin temel kavramları, modelde kullandığınız bağımlı ve bağımsız değişkenler gibi.

Araştırmanın Modeli kısmına doğrudan tezinizde kullanmış olduğunuz modeli ekleyin. Ama açıklamaları eklemeyin sunum esnasında kendiniz açıklamalar yapın. Örneğin: 
Araştırma Modeli



Araştırma Soruları kısmında bu araştırmada cevap bulmak istediğiniz soruları yazın. Genellikle 1-2 tane yazmanız yeterli olacaktır. Örneğin: Söz konusu öncüller, bağımsız değişken üzerinde etkili midir?

Hipotezler kısmında araştırmanızın hipotezlerini doğrudan kopyala yapıştır yapabilirsiniz. Burada bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerinde ki anlamlı ve pozitif ya da negatif bir etkiye sahip olup olmadıklarını ölçmeyi amaçladığınız muhakkak belirtin.

Yöntem kısmında bu çalışmanızda kaç tane boyut olduğunu, boyutların ölçeklerinde kaç tane ifade olduğunu, bu ifadeleri (Soruları) kaç kişiye ulaştırdığınızı, ne kadar geri dönüş aldığınızı, ankette nasıl bir likert ölçeği kullandığınızı, analiz esnasında hangi programı ve sürümü kullandığınızı, analiz esnasında hangi değerlere baktığınızı, modelinizde hangi tip analiz yapıldığını muhakkak belirtin.

Bulgular kısmında analiz yaptığınız program ışığında elde etmiş olduğunuz verileri paylaşabilirsiniz. Bir SPSS programı ile analiz yaptıysanız. Öncelikle demografik verileri paylaşmak iyi olacaktır. Daha sonrasında Açıklayıcı Faktör Analizi sonuçları ve modellemenize uygun analiz sonucunu paylaşmalısınız. (Örneğin: Basit doğrusal regresyon analizi, Çoklu doğrusal regresyon analizi, yapısal eşitlik modellemesi sonucu vs.)

Hipotez Testi Sonuçları kısmında ise hipotezlerinizin doğrulanıp doğrulanmadığını görsel olarak ifade etmeniz güzel olacaktır. Örneğin;

Hipotez Testi Sonuçları


Tartışma kısmında ilgili literatürde sizinle benzer araştırma sonuçlarını bulmuş kişilerin sizinle aynı sonuçları bulduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Sizin elde etmiş olduğunuz sonuçları daha önce elde eden bir araştırmacı olmadıysa bunu da belirtmeniz gerekmektedir.

Sonuç ve Öneriler kısmında ifadelerinizin analizi sonucunda elde etmiş olduğunuz ortalama değerlerine göre bir takım önerilerinizi yazabilirsiniz. Burada bu değerlerin nasıl daha fazla yükseltilebileceğine dair tavsiyelerde bulunmanız önemlidir.

Kısıtlar kısmında ise bu tezn yürütülmesi esnasında karşılaşmış olduğunuz tüm sıkıntıları yazabilirsiniz. Örneğin şu sıralar en popüler olan kısıt COVID-19 nedeniyle araştırmaların yüz yüze yapılmasında yaşanan sıkıntılar.

Başkaca öneriler: Teziniz için ortalama bir sayfa sayısı söylemek doğru değildir. İsterseniz 15 sayfa isterseniz 50 sayfa hazırlayabilirsiniz. Önemli olan jürinin sizi dinlerken sıkılmaması olması gerektiğini unutmayın 😅

Sunumunuzda başarılar dilerim...


 
Ağustos 26, 2020

Akademisyenler İçin K'dan Z'ye Sosyal Medya Araçları



Akademikler için derlenen harika siteler, programlar. A'dan Z'ye bütün sosyal medya platformları burada. İsimleri Google'a yapıştırarak uygulamalara giriş sağlayabilirsiniz.


İki yazıdan oluşan bu serinin A'dan J'ye kadar olan kısmına buradan ulaşabilirsiniz.


K...
Kahoot: Oyunlar oluşturun, oynayın ve paylaşın, kendi testinizi veya anketinizi yapın2

Keep: Google'ın not alma uygulaması, çok hızlı ve kullanımı kolay. Bir gruba not içinde hashtag kullanın.

Kialo: Karmaşık konulara açıklık getiren, gerçekten harika bir tartışma platformu.

Kred: Sosyal medya etkinizin görsel bir geçmişi.

L...

Livestream: Canlı yayınlar oluşturun ve izleyin.

M...
Medium: Popüler blog sitesi.

MeetUp: Etkinlikler ve topluluklar oluşturmanın harika bir yolu.

Mendeley: Araştırmanızı düzenlemenize, başkalarıyla çevrimiçi işbirliği yapmanıza ve en son araştırmaları keşfetmenize yardımcı olabilecek referans yöneticisi ve akademik sosyal ağ.

Mentimeter: Sunum yapanların yıldız gibi görünmesini sağlayan, kullanımı kolay bir araçtır. Kurulum veya indirme gerekmez  ve ücretsizdir!

Moodle: Açık kaynak ders yönetim sistemi.

Morfo: Fotoğrafınızdan bir avatar oluşturun.

N...
NewsNow: Bir konudaki haberleri paylaşıma hazır bir şekilde bir araya getirir.

O...
Overleaf: Gerçek zamanlı, işbirliğine dayalı bir yazma ve yayınlama aracı

P...
Padlet: Beyin fırtınası, zihin haritalama ve canlı işbirliğine dayalı kolajlar için kullanışlıdır.

Paper.li: Belirli anahtar kelimeler etrafında dijital günlük gazeteler oluşturun.

Pinterest: Bir şeyleri takip etmek ve paylaşmak için sosyal web sitesi panosu.

Popplet: İşbirliğine dayalı haritalama aracı.

Prezi: Şimdi 3 boyutlu yakınlaştırma yazılımı ile sunumlarınızı renklendirin.

Q...
Quora: Bir soru sorun, bir cevap bulun.

R...
Random42: Biyomedikal içerikleri gösteren harika bir sanal gerçeklik platformu.

Reddit: Makaleler / blog gönderileri paylaşmak için harika bir yer.

ResearchGate: Akademisyenler için sosyal ağ sitesi.

S...
Scoop.it: Temalı bir dergi oluşturun.

Scopus: Bilimsel literatürün özet ve atıf veritabanı.

Scribd: Belgelerinizi geniş bir sosyal toplulukta paylaşın.

SiteSucker: Daha sonra analiz / işleme için tüm web sitelerini indirmenize izin verir.

Skype: Anında video konferans için kullanışlı.

Slideshare: Belgelerinizi / slaytlarınızı herkesin görebilmesi için yükleyin.

SoundCloud: Ses dosyaları paylaşmak veya bulmak isteyen herkes için harika bir çözümdür.

Squarespace: Web sitesi oluşturma platformu.

Survey Monkey: Harika anketler oluşturun ve paylaşın.

T ...
TEDx: "Yayılmaya değer fikirler" yerelden başlar.

Televzr: YouTube, Vimeo ve benzerlerinden videolar indirin.

TiltBrush VR: 3 boyutlu boyama.

Tumblr: Popüler blog platformu.

TWUBS: Bir anahtar kelime kaydedin ve insanların etkinliğinizi / projenizi vb. bulmalarına yardımcı olun.

U...
Ustream: Etkinliğinizi filme almak için teknik donanıma sahip değilseniz, Ustream bunu birkaç tıklamayla sizin için yapar.

V...
Vimeo: YouTube'daki yükleme sınırı ihtiyaçlarınızı karşılamanızı engelliyorsa buraya yükleyin.

Visme: Güçlü infografik platformu, beş projeye kadar ücretsiz hesap.

W...
Wakelet: Bu platform, artık bir web sitesine ihtiyacınız olmadığı anlamına gelebilir.

Wix: Basit web sitesi oluşturma platformu.

Wizdom.ai: Metnin etkisini ve önemini anlamak için verilerden kelime bulutları oluşturun.

WordPress: Popüler web sitesi oluşturma platformu.

Y…
Yammer: Bir kuruluş içinde kullanım için özel sosyal ağ. Artık birçok üniversite, departmanlar içeriklerini ve iş uygulamalarını aralarında güvenli bir şekilde paylaşmak için bunu kullanıyor.

Z...
Zoom: Eğitim, öğretim için çok kullanışlı bir video konferans platformu

Ağustos 26, 2020

Akademisyenler için A'dan J'ye Sosyal Medya Araçları


Akademikler için derlenen harika siteler, programlar. A'dan Z'ye bütün sosyal medya platformları burada. İsimleri Google'a yapıştırarak uygulamalara giriş sağlayabilirsiniz.

İki yazıdan oluşan bu serinin A'dan J'ye kadar olan kısmı burada.
K'dan Z'ye kadar olan devam yazısı için buraya tıklayın..

A…
About.me: Web siteniz yoksa bu tam size göre. Sosyal medya içeriğinizi bir araya getirerek size şık, tek sayfalık bir web sitesi sunar.

Academia.edu: Makalelerinizi paylaşın, etkilerini takip edin, meslektaşlarınızı takip edin.

Amazon Author Central: Bir profil sayfası oluşturun, yazdığınız kitaplarınızı ekleyin, sosyal medyaya bağlantı verin, video yükleyin.

AnswerGarden: Gerçek zamanlı izleyici katılımı için kullanılan küçük, temiz bir araç.

Audiense: Analitik araç ve sosyal medya yönetim platformu.

Authorea: Yazın, alıntı yapın, işbirliği yapın, verileri barındırın ve yayınlayın.

B...
Basecamp: Yüksek güçlü proje yönetimi platformu.

Bitly: Web'deki tüm bağlantılarınızı kaydedin, arayın ve düzenleyin. Onları gruplar halinde gruplayın. Arkadaşlarınızla paylaşın.

Box: Başka bir yerde profesyonelleşmeden önce daha fazla bulut depolama alanına ihtiyacınız varsa, işte 10 GB daha fazla (250 MB bağımsız dosya sınırı).

Buffer: Sosyal medya gönderilerinizi yönetmenize yardımcı olacak bir araç, gönderileri otomatik olarak planlar. Küçük ayarlamalar yapmayı unutma !

C...
Canva: Mood board oluşturma dahil olmak üzere çeşitli grafik tasarım araçları.

Chanty: Takım konuşmalarınızı düzenleyin.

Coggle It: Zihin haritalama aracı.

CreateSpace: Amazon'un bir parçasıdır, yazdığınız tüm kitapları kendi başınıza yayınlamanıza yardımcı olur.

D...
Devonthink: Çalışmanızı ve ilgili medyayı depolamanın ve yönetmenin yararlı bir yolu. Muhtemelen bulamayacağınız içerikler arasında bağlantılar kurar.

Diaspora: Başka bir tür Facebook, ancak daha iyi değerlere sahip. Tam olarak yüksek öğrenim için değil ama yine de iyi bir ağ oluşturma potansiyeline sahip.

Digg: Kullanıcı tarafından değerlendirilen haber dağıtım hizmeti, çevrimiçi ortamda neler olup bittiğini paylaşıyor.

Diigo: Araştırma ve işbirliğine dayalı araştırma aracı, bilgi paylaşım topluluğu ve sosyal içerik sitesi.

Dlvr.it: Kullanıcıların daha geniş ve farklı bir hedef kitleye ulaşmak için çeşitli sosyal ağ araçlarını birbirine bağlamasına izin veren bir hizmet.

Doodle: Toplantıları planlamanın veya grup kararları almanın yararlı bir yolu.

Dropbox: Temel bilgilerin yedeklendiğinden ve büyük dosyaların paylaşıldığından emin olmak için faydalı bir uygulama.

E...
Emaze: PowerPoint'ten sıkıldıysanız ve Prezi'den korkuyorsanız, Emaze deneyin. Oldukça şık.

EndnoteWeb: Okuma listelerinizi saklamak için çevrimiçi bibliyografik paket.

Eventbrite: Etkinlikler için bilet yönetim sistemi.

Eventifier: Olayların arşivlerini oluşturun.

EverNote: Konferanslarda not almayı seviyorsanız ve bunları paylaşmak istiyorsanız veya yalnızca cihazlardan erişilebilir olmasını istiyorsanız, bu işe yarar.

F...
Facebook: Dünyanın en büyük sosyal ağı.

FigShare: Araştırmacıların tüm araştırma çıktılarını (sunumlar, şekiller, makaleler, veriler, vb.) saniyeler içinde kolayca alıntı yapılabilir, paylaşılabilir ve keşfedilebilir bir şekilde yayınlamasına olanak tanır.

FilmoraGo: Çok çeşitli işlevlere sahip mobil video düzenleme uygulaması.

Flickr: Görüntü setlerini düzenlemek ve paylaşmak, kaynakları ve telifsiz görselleri bulmak için.

FrontiersIn: Frontiers Research Network, sosyal ağ boyutu olan bir bilim yayın platformudur.

G...
Github: Açık kaynak ve özel projeler için güçlü işbirlikleri, kod incelemeleri ve kod yönetimi sağlar.

Glisser: Bu interaktif sosyal platform ile canlı sunumlarınızı güçlendirin.

Google Dokümanlar: Ortak çalışmaya dayalı projeler için.

Google Hangouts: Google görüntülü sohbet uygulaması.

Google Akademik: Google yazarları ve sizin için alıntı izleme gibi ek hizmetler sunan platform.

Google Slaytlar: Slayt ekranından gerçek zamanlı Soru-Cevap panosu bağlantısıyla güzel sunumlar oluşturun.

H...
Haiku Deck: Görüntüleri akıllıca yerleştirerek işleri güzelleştirmek için süper hızlı hale getiren harika bir çevrimiçi sunum uygulaması.

Hootsuite: Tüm sosyal medya hesaplarınızı tek bir yerde toplamak için çok güzel bir uygulama.

HubZero: Bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerini destekleyen dinamik web siteleri oluşturmak için açık kaynaklı yazılım platformu.

Hypothes_is: Bilimsel makaleler ve diğer akademik yayınların yanı sıra cümle düzeyinde eleştiriye veya not almaya izin veren çevrimiçi tartışma aracı.

I...
iAmScientist: Araştırmayı hızlandırmak, kariyer gelişimini desteklemek ve keşifleri duyurmak için bir araya gelen küresel bilim, teknoloji ve tıp araştırmacıları topluluğu.

InMind VR: "InMind, oyuncunun zihinsel bozukluğa neden olan nöronları aramak için hastanın beynine olan yolculuğu deneyimlemesini sağlıyor."

InMind 2 VR: Pixar'ın Inside Out'tan esinlenerek insan duygularının arkasındaki kimyayı keşfediyor.

Instagram: Yaygın olarak kullanılan resim paylaşma ve hikaye anlatma aracı.

Infogr.am: İstatistikleri yaratıcı, sosyal bir formatta sunabildiğiniz zaman, kimin çubuk bir grafiğe ihtiyacı var ki?

Instapaper: Hemen okumak için vaktiniz olmayan ancak daha sonrası için kaydetmek istediğiniz makaleleri, web sitelerini ve her şeyi takip edin.

Issuu: Ön baskılarınızı çevrimiçi görüntülemek için.

J...
Jiscmail: E-posta listelerini kullanan eski tarz sosyal medya.

JoinMe: Görüntülü sohbet.

JournalMap: Geleneksel anahtar kelime aramalarıyla araştırmaları bulmanızı sağlayan bilimsel bir literatür arama motoru.

Ağustos 26, 2020

Word Belgesini ve Power Point Sunusunu Nasıl PDF Formatına Çeviririm?

Word belgelerinizi ya da Power Point sunularınızı kolayca PDF formatına nasıl çevirebileceğinizi merak ediyorsanız doğru başlıktasınız. Aslında çokça bilinen bir yöntem olan ancak bununla alakalı olarak twitter hesabımdan sorular aldığım için yazma gerekliliği hissettiğim bir konuyu sizlerle buluşturmak istiyorum.

Genellikle danışman hocalarımız tarafından sıklıkla istenen bir durum olan .pdf formatına çevirmek saniyeler içinde yapabileceğiniz bir yöntemle çok basit.

Üzerinde çalışmakta olduğunuz Word Belgesi ya da Power Point sunusunda CTRL + P tuş kombinasyonuna basarak ya da Dosya-->> Yazdır yolunu takip ederek bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Yazdırma ekranı açıldıktan sonra ise Yazıcı seçme alanına gelip oradan Microsoft Print to PDF seçeneğini işaretliyoruz. Son olarak ise Yazdır tuşuna basıp dosyayı kaydetmek istediğimiz yeri seçip dosya ismini giriyoruz. 

İşte hepsi bu kadar.. Aşağıdaki görselden detaylı inceleme yapabilirsiniz.


Temmuz 07, 2020

Tezsiz Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?


Tezsiz yüksek lisans günümüzde daha çok askerlik çağına gelmiş vatandaşların askere gitmelerini ertelemek için tercih ettiği bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca en çok merak edilen ve sıklıkla bana da sorulan bir konu olduğu için bildiklerimiz aktarmak gerekiyor.

Her üniversite kendi ilanını kendi web sitesinden tezsiz yüksek programlarını ilan ederek öğrenci alımı yapmaktadır. İlinizdeki veya yakın çevrenizdeki üniversitelerin yüksek lisans alımlarını takip etmek için ilgili üniversitenin enstitü sayfasını sıklıkla takip ederek bu programlara dahil olabilirsiniz.

Yüksek Lisans Başvuruları Ne Zaman Olur?

Bu alım için net bir tarih bulunmamaktadır. Ancak genellikle Temmuz-Ağustos-Eylül-Aralık-Ocak-Şubat aylarında bu başvurular alınmaktadır. Her üniversite kendi alım tarihlerini kendi sayfalarında açıklamaktadır.

Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu şartlarda üniversitelere göre farklılık gösterse bile genellikle Lisans Programlarından mezuniyet notunuz dikkate alınmaktadır. 4'lük veya 5'lik puan sistemine göre hangi ortalama ile mezun olduysanız bu notunuz Yök Tarafından yayımlanan 100'lük puan sistemine çevrilir. Daha sonrasında ise başvuran adayların puanları sıralanır.

Kendi puanınıza aşağıdaki görselden bakabilirsiniz.
Tezsiz Yüksek Lisans Ücreti Ne Kadardır?

Tezsiz yüksek lisans ücretleri genellikle her dönem için ayrı ayrı alınmaktadır. Üniversitenin anlaşmalı olduğu bankaya gidilerek bu ücret yatırılır. Bu ücret üniversitenin tezsiz yüksek lisans ilan metninde belirtilir.
Bu ücret her üniversite için değişken olmakla birlikte genellikle dönem için 1500-2500 lira civarındadır. Yani 1 yıllık ücret 3000-5000 lira arasında değişmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisansa Nasıl Başvururum?

Her üniversitenin kendi web sitesinde öncelikle bilgilerinizi doldurarak ön kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında üniversite başvuranların lisans mezuniyet puanlarını sıralayarak ilk 300-500 bazende 1000 kişiyi programa kabul eder. Sıralamaya giren öğrenciler bilgisi verilen bankaya giderek kendilerine bildirilen öğrenci numaraları ya da T.C. kimlik numaraları ile dönem ücretinin yatırarak dekontu alırlar.

Bundan sonra kesin kayıt süreci başlamaktadır. Bu süreçte sizden istenen belgeler genellikle şu şekildedir:

1- İnternetten yapılan ön başvuruya ait çıktı belgesi (Ön Başvurudan sonra alınacaktır.)
2- Kesin Kayıt Formu doldurulacaktır.
3- Diploma veya mezuniyet belgesinin Resmi onaylı fotokopisi (Aslı ve fotokopisi ibraz edilmesi
halinde fotokopisi Enstitü tarafından onaylanır.)
4- Lisans öğreniminde aldığı dersleri ve not dökümünü gösterir belgenin (Transkript) Resmi onaylı
fotokopisi (Aslı ve fotokopisi ibraz edilmesi halinde fotokopisi Enstitü tarafından onaylanır.)
5- Eğitim-öğretim harcının yatırıldığına dair banka dekontu
6- Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi (T.C. Kimlik Numaralı)
7- Vesikalık Fotoğraf
8- Askerlik Durum Beyanı (Erkek öğrencilerden istenecek ve adayın son durumunu gösterir olmalıdır)
Şubat 27, 2020

Hard Copy Anket Verileri Bilgisayara Nasıl Aktarılır?


Anketinizi hazırladınız uyguladınız ve verilerinizi topladınız. Şimdi geldi sırada ölçeklerinize verilen cevapları tek tek bilgisayar ortamına aktarmaya. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Gerçekten basit bir yöntemi var mı?

Aslında bununla alakalı çok basit bir yöntem bulunmuyor. Mecburen eski usulde verileri tek tek girmeniz gerekiyor. Ancak bu son olsun diyorsanız size çok güzel bir önerim olacak. Bu sistem sayesinde oluşturduğunuz hard copylerinizi bilgisayara çok kolay bir şekilde girebileceksiniz.

Anketinize verilen cevaplar çoktan seçmeli olsun, boşlu doldurma olsun ya da direk düşüncelerini yazma şeklinde olsun fark etmiyor. Bu sistem sayesinde bir daha anket verilerini tek tek elle girmek zorunda kalmayacaksınız.

Sitemizin ismi PaperSurvey. Oldukça kolay bir arayüze sahip bu sitede 14 gün ücretsiz üyelik hakkınız bulunuyor. Farklı mail adresleri ile üyelik sayesinde bu durumu sürekli uzatabileceğinizi düşünüyorum. Ya da daha sonrasında 1 aylık satın almak isterseniz 20$'lık bir ücreti bulunuyor. Yıllık satın alma ücreti ise 200$ seviyelerinde. Daha çok kurumsal üyelikler için uygun bir site aslında.

Siteye üyelik çok basit ve kısa sürüyor. Ondan sonrasında bir demo videosu sizi karşılıyor ve sistem hakkında bilgi veriyor.  Videoyu yazının sonuna ekledim.

Siteye giriş yapınca Create Survey seçeneği ile hemen anket oluşturmaya başlayabiliyorsunuz. 16 farklı tarzda soruyu hazırlayabiliyorsunuz. Sorulara verilmesini istediğiniz cevapları da belirleyebiliyorsunuz.


Peki bu site çıktılara verilen cevapları nasıl okuyacak?

Site A4 kağıdı özel bir ölçekleme uygulayarak her sorunun yerinin koordinatlarını sisteme kaydediyor ayrıca verdiği bir karekod ile de her sayfayı kendisi tanıyor. Bu sayede siz cevaplı kağıtlarınızı tarayıcıdan yükleyince hızlıca kağıtları tanıyor. Bir çeşit optik okuyucu cihaz gibi düşünebilirsiniz aslında sistemi.
Yazılı olarak verilen cevapları ise el yazıları çok kötü olsa bile hemen kelimelere çevirebiliyor. Bu noktada bazen ufak dokunuşlar yapmanız gerekebilir.


Konu hakkında daha detaylı bir anlatım isterseniz aşağıda ki videoyu izleyebilirsiniz. Çalışmalarınız da kolaylık diliyorum.

Şubat 18, 2020

En İyi Dijital Kütüphaneler Listesi


Dijital kütüphaneler akademik çalışmalarımızın aktif bir vazgeçilmez unsuru haline geldi. Bazı dijital kütüphaneler çok karmaşık olup işin içinden çıkılmaz bir hal alsa da bazı kütüphaneler var ki günlük olarak girip rastgele konular hakkında bilgi edinmek için dahi çok ideal ve keyif verici.

Bunlardan en iyilerine bu yazıda bakacağız.

1- World Digital Library:
Bu kütüphane vasıtasıyla içerikleri ücretsiz bir şekilde indirebiliyorsunuz. Ayrıca sitenin tasarımının güzelliği sayesinde görsel ögelerde dahil olmak üzere her türlü veriye çok hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. El yazmaları, ender kitaplar, filmler, haritalar ve daha bir çok konu hakkında detaylı arama yapabiliyorsunuz.  Yabancı dil öğrenmek için de ideal olan bu sitede içerikler hakkında ki yazıları dinleyebiliyorsunuz da.
İnternet Sitesi: https://www.wdl.org/en/

2- The Universal Digital Library:
Bu kütüphane çok sade bir arama sayfasına sahip. Görsel zenginlik açısından zayıf olan sitenin en büyük sloganı "Milyonlarca Kitap". Yaptığınız aramalarda "Ana makinenin yanıt vermesi çok uzun sürdü" ve "Book unavailable." gibi hatalarla sıkça karşılaşabilirsiniz. Onun haricinde kitaplar hakkında her türlü bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Ben pek tavsiye etmiyorum.
İnternet Sitesi: http://ulib.isri.cmu.edu/index.html

3- Gutenberg:
E-Kitap açısından en zengin kütüphanelerden birisidir kendileri. Çok da güzel bir tasarıma sahip olmasada tamamen ücretsiz olması ve bünyesinde 60.000'den fazla e-kitap barındırması sayesinde
çok kullanışlı bir kütüphane. Kütüphaneden herhangi bir epub, kindle ebooks'da indirebilirsiniz. İndirmeden okuma imkanı da sahip. Bunların hepsini üye olmadan yapabiliyorsunuz.
İnternet Sitesi: https://www.gutenberg.org/

4- İbiblio:
Sloganı "Koleksiyonların Koleksiyonu" olan sitemizde yazılım, müzik, edebiyat, sanat, tarih, radyo, akademik makaleler, dergiler, e-kitaplar, akademik makaleler bulunmakta. İbiblio aslında bir dijital kütüphane ve arşiv projesidir.
İnternet Sitesi: https://www.ibiblio.org/

5- Internet Archive:
Aradığınız kitapları tüm kütüphanelerde kolaylıkla aramanızı sağlayacak bir site. İçerisinde 400 binden fazla internet sitesi, 23 milyondan fazla kitap, 5 miyondan fazla video, 500 binden fazla uygulama ve daha bir çok veriyi barındırıyor. Bu haliyle bile en iyi kütüphane olmaya aday bir dijital kütüphane. Aradıklarını kolayca bulabiliyor olmanız ve üyelik istememesi ayrıca kolay bir arayüze sahip olması diğerlerinin önüne geçmesini sağlıyor. Tavsiye edebileceğim bir site.
İnternet Sitesi: https://archive.org/

6- Open Library:
Bir üst maddede yazdığım Archive üzerinden faaliyetlerini sürdüren güzel bir e-kitap indirme sitesi. Yine bünyesinde müzik, sanat, tarih, dinler, roman vs birçok türde kitaplar barından sitelerden birisi. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde tercih edilebilir. Ancak üyelik istemesi bana biraz uğraştırıcı geldi.
Bağışlarınızla dünyanın en büyük açık kütüphanesi oluşturmayı amaçlayan bir site. Kitaplara sponsor olabiliyorsunuz.
İnternet Sitesi: https://openlibrary.org/

Bonus: 
Benim böyle bir liste hazırladığımı gören Google Books'un verdiği tepki ektedir.